Implant Files - Toelatingen en meldingen van implantaten

tijdlijn-medische-implantaten-recalls-780.png

Wanneer kwamen medische hulpmiddelen en implantaten op de markt? Welke veiligheidswaarschuwingen zijn gegeven, en wat zijn de gevolgen? Hieronder vier tijdlijnen, waarvan er met behulp van de database nu vele gemaakt kunnen worden.

Of klik hier voor alle informatie over de Implant Files bij elkaar

Tijdlijn 1: opkomst van en problemen met medische hulpmiddelen

Al sinds 1938 bestaan er regulaties voor medicijnen, maar niet voor medische hulpmiddelen. Wanneer komen deze in zwang? Welke problemen ontstaan er, en wat wordt er (niet) aan gedaan? Bekijk de tijdlijn.

Bekijk op I.C.I.J.

Tijdlijn 2: Meldingen over SynchroMed II pijnpomp

Medtronic, een wereldwijd medisch technologiebedrijf, heeft de SynchroMed II pijnpomp op de markt gebracht, tegen chronische pijn. Sinsdien zijn er diverse meldingen en veiligheidswaarschuwingen over het product geweest. Ze staan in de onderstaande tijdlijn.

Bekijk op I.C.I.J.

Tijdlijn 3: Terugroepacties van ASR en ASR XL heupprotheses

De ASR heupprothesen komen in 2003 op de markt. In 2007 wordt bericht over de vele extra procedures die patiënten met een dergelijke prothese nodig hebben, en pijnklachten. De implantaten blijken lichaamsdelen, inclusief botten en spieren, aan te tasten. In 2009 en 2010 worden de implantaten teruggeroepen. De Amerikaanse waakhond Food and Drug Administration neemt maatregelen. Patiënten krijgen een financiële compensatie. Alle stappen vind je hieronder terug in de tijdlijn.

Bekijk op I.C.I.J.

Tijdlijn 4: Hartklep via katheter TAVI komt op de markt

Hieronder de tijdlijn van het op de markt komen van TAVI, de transkatheter-aortaklepimplantatie.

Bekijk op I.C.I.J.

Wil je zelf zoeken in de database met alle meldingen en andere informatie die de journalisten van ICIJ bij elkaar hebben gebracht?

Lees hoe je zelf kunt zoeken in de ICIJ database

Lees het privacybeleid van de ICIJ