Over het implantatenonderzoek

Radar is de initiatiefnemer van dit wereldwijde onderzoek naar problemen met implantaten en het gebrekkige toezicht hierop. Hoe start je zo'n onderzoek, en hoe krijg je 250 andere journalisten in 36 landen zover om eraan mee te werken? Het begint natuurlijk met een goed onderwerp...

Het onderzoek van Radar naar implantaten begint al jaren terug, met een vrouw die schrijft dat ze een bekkenbodemmatje had gekregen, en dat het vreselijk veel pijn doet. De artsen zeggen: 'Probeert u het nou maar eerst even drie maanden.' Drie maanden later gaat ze terug en zegt: 'Haal 'm eruit, want ik word gek van de pijn.' En toen zeiden de artsen: 'Maar mevrouw, dat kan nu niet meer.' Met desastreuze gevolgen van dien. Als er iets in je lichaam wordt geplaatst, dan wil je vooraf weten wat dat met je gaat doen, en in geval van twijfel informatie op kunnen vragen over wat er aan de hand is. Dat blijkt onmogelijk.

Bekijk eerdere uitzendingen die Radar heeft gemaakt over implantaten

'Wij hebben altijd gedacht: dit moeten we onderzoeken, dit is een onderwerp dat dicht bij mensen staat.'
Antoinette Hertsenberg in het filmpje over de totstandkoming van het implantatenonderzoek

'Waar kunnen we informatie vinden over ons implantaat?'

Iedere keer als we in een uitzending aandacht besteden aan problemen met implantaten en medische hulpmiddelen, zoals de situatie hierboven, over bekkenbodemmatjes, maar ook over liesbreukmatjes en de sterilisatiemethode Essure, krijgen we vragen van kijkers. Mensen die hiermee te maken hebben, zelf of in hun nabije omgeving. 'Waar kunnen we nou meer informatie vinden over ons implantaat?', willen mensen weten. Een vraag waarop we geen antwoord kunnen geven: de informatie is simpelweg niet voor handen. Jet Schouten is de redacteur die hier vanaf het begin mee bezig is geweest. Ze vroeg zich af: is dit alleen in Nederland een probleem, of speelt dit ook in andere landen?

Een wereldwijd probleem

Het probleem blijkt wereldwijd: Niemand weet hoe veilig of juist gevaarlijk medische implantaten zijn. Over de hele wereld willen datajournalisten weten waar ze de data kunnen vinden, om te onderzoeken hoe het zit. Maar dat is nou juist het probleem: de informatie is onvindbaar. In sommige gevallen staan ervaringen met een implantaat of medisch hulpmiddel verspreid over de wereld, waardoor er geen overzicht is. In andere gevallen zijn veiligheidsmeldingen over zo'n product überhaupt niet openbaar gemaakt. Zowel patiënten als artsen hebben dus onvoldoende informatie tot hun beschikking.

'Van veiligheid bleek totaal geen sprake'

Met een heel klein team zijn we begonnen met informatie verzamelen. Hoe meer we gingen graven, hoe meer we erachter kwamen dat er van veiligheid totaal geen sprake is. Onder de noemer 'innovatie' heeft iedereen geprobeerd om de blinde vlek in stand te houden. Het onderzoek breidde zich uit, al vrij snel zaten we op 252 journalisten in 36 landen, die zich allemaal een jaar lang op de Implant Files hebben gestort: het bij elkaar brengen van alle informatie die verspreid of verborgen beschikbaar is. De informatie staat vanaf nu op internet, bij elkaar in een database, die voor iedereen beschikbaar is. Zelf zoeken?

Lees hoe je zelf meer te weten komt over je implantaat

Meer informatie in de live-uitzending van Radar

Dit  is in een notedop hoe het verhaal tot stand kwam. Wil je meer weten over de resultaten van het wereldwijde onderzoek, houd dan de documentairepagina van de Implant Files in de gaten en bekijk de speciale live-uitzending waarin Radar de vaagheid die rond de informatievoorziening over implantaten en medische hulpmiddelen opheft.

Implant Files - bekijk de speciale uitzending

De belangrijkste links van de Implant Files:

Of klik hier voor alle informatie over de Implant Files bij elkaar