background branding

'Implantaatlens Raindrop niet meer gebruiken'

implantaatlens-10-12-2018-780.jpg

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) doet een 'dringende oproep' aan chirurgen die de implantlens 'Raindrop' hebben geïmplanteerd om hun patiënten actief op te sporen. De chirurgen krijgen het advies de patiënten nauwgezet te volgen op het ontstaan van troebelingen van het hoornvlies: corneal haze. Oók als de lens inmiddels verwijderd is. Het NOG raadt bovendien met klem af om de lens nog te implanteren.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de toelating van de Raindrop implantlens ingetrokken. Bij 75% van de mensen met zo'n lens is corneale haze ontstaan, blijkt uit onderzoek.

Bij corneal haze wordt het hoornvlies aangetast. Het dunne laagje cellen wordt troebel en de patiënt kan daardoor minder goed zien.

Behandeling voor staar

De Raindrop Near Vision Inlay wordt volgens het NOG gebruikt voor patiënten met staar. In Nederland is de lens niet vaak geïmplanteerd: zo'n 80 keer, en de meeste daarvan zijn alweer geëxplanteerd.

Op initiatief van Radar en dagblad Trouw werd grootschalig internationaal onderzoek gedaan naar implantaten: de Implant Files. Daaruit bleek dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Wil jij weten of er meldingen zijn gedaan over jouw implantaat? Je kunt de wereldwijde database doorzoeken. Hoe dat werkt lees je hier.

Bron: NOG