Implantaten voor bekkenbodem zonder onderzoek op markt gebracht

matje-pb_800x628.jpg

Uit de resultaten van langdurig onderzoek door Radar blijkt dat bekkenbodemmatjes, die geplaatst worden om verzakkingen bij vrouwen tegen te gaan, zonder valide wetenschappelijk onderzoek op de markt zijn gebracht.

Uit de reportage blijkt dat plastic matjes die gebruikt werden in de herniachirurgie voor buik- en liesbreuken zonder deugdelijk aanvullend onderzoek geplaatst zijn in een geheel ander deel van het lichaam, met verstrekkende en desastreuze gevolgen voor de patiënten. Zo is het bekkenbodemgebied is vele malen flexibeler dan de buikwand en daar had een totaal ander implantaat voor ontwikkeld moeten worden.

Vrouwen verminkt

De bekkenbodemmatjes hebben verstrekkende gevolgen voor een groot aantal behandelde vrouwen. Zo meldden zich bij Radar honderden vrouwen die door complicaties hevige pijn ervaren bij het lopen, staan, vrijen en zitten. De matjes kunnen bij complicaties niet verwijderd worden en deze vrouwen zijn dus voor het leven verminkt. Naar schatting zijn al ruim 600 Nederlandse vrouwen het slachtoffer geworden van de risicovolle bekkenbodemmatjes. Wereldwijd gaat het om tienduizenden vrouwen, waarvan velen een schadeclaim indienden bij de fabrikant. De Amerikaanse advocaat Adam Slater noemt het in de uitzending van vanavond 'de grootste rechtszaak rond medische hulpmiddelen uit de geschiedenis'.

Niet in de hoogste risicoklasse

Het overgrote deel van bekkenbodemmatjes vallen niet in de hoogste risicoklasse van het toelatingsregime. De matjes vallen onder klasse 2B. Dit is dezelfde klasse waar bijvoorbeeld een warmtedeken, contactlenzenvloeistof of een condoom onder vallen. Hoewel minister Schippers van Volksgezondheid zich momenteel sterk maakt voor het aanscherpen van de toelatingseisen van medisch implantaten in risicoklasse 3, vallen de meeste bekkenbodemmatjes hier dus niet onder.

Agressieve marketing

Radar toont daarnaast hoe de agressieve marketing van de fabrikant reikt tot in de operatiekamer en laat zien dat 90% van de patiënten gebrekkig is voorgelicht over de risico’s van het implantaat die het leven van vrouwen kan verwoesten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg erkent dat de matjes te snel geplaatst zijn in vrouwen.

Vanavond in Radar, 20:30 uur NPO1

'Ze wisten het; hoe artsen, overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes verzwijgen’ is een journalistiek tweeluik. Volgende week volgt deel twee, dat met name zal ingaan op de rol van de fabrikant.Lees meer over de uitzending van vanavond.