Bekkenbodemmatjes: Ze wisten het - deel 1

Hoe artsen, overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes verzwijgenRadar heeft langdurig onderzoek gedaan naar de marktintroductie van bekkenbodemmatjes.  Hoe zijn deze permanente implantaten op de markt gekomen?

Na de introductie van bekkenbodemmatjes in 2005 ontstonden al snel problemen bij de vrouwen bij wie ze zijn geplaatst. Permanente zenuwpijnen, beperkte bewegingsvrijheid en geen zicht op verbetering.

Onderzoek Radar

Radar deed een negental verzoeken voor informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur om achter vertrouwelijke informatie te komen. De overheid bleek bijzonder onwillig om mee te werken.

Door een fout in het weglakken van gegevens door de Inspectie voor de Gezondheidszorg van 'privacygevoelige informatie' ontdekt de redactie de grootste speler op de markt en zoekt uit hoe goed de fabrikant het implantaat heeft onderzocht alvorens het in vrouwen te plaatsen.

Dan blijkt dat het bekkenbodemmatje als zodanig niet afdoende getest is. Het matje komt uit de herniachirurgie en is zonder valide onderzoek gebruikt in een compleet ander deel van het lichaam.

Wendy

In 2012 besteedde Radar voor het eerst aandacht aan de bekkenbodemmatjes. Na de uitzending houden we contact met een aantal van deze vrouwen. Eén van deze vrouwen is Wendy Grennemann. Zij krijgt in 2011 haar bekkenbodemmatje, hetzelfde jaar dat de Food and Drug Administration (FDA) voor de tweede keer een waarschuwing afgeeft over de bekkenbodemmatjes.

Wendy heeft –net als andere gedupeerde vrouwen– problemen met haar stoelgang, constante zenuwpijn, kan geen seks meer hebben, kan niet ver meer lopen of lang zitten. Omdat geen arts in Nederland Wendy verder kan helpen en zij niet meer wil leven met de pijn, is ze gedwongen hulp in het buitenland te zoeken. Ze komt uit bij de Amerikaanse dr. Raz. Hij is een van de weinige artsen wereldwijd die het aandurft én de techniek beheerst om het matje helemaal te verwijderen. Dit is vaak lastig omdat het matje helemaal ingekapseld raakt in de bekkenbodem. De operatie is inmiddels anderhalf jaar geleden. De resultaten vallen tegen, ze is van een pijncijfer 9 naar een 8 gegaan. Maar ze kan iets verder lopen, dus dat is winst. En zoals duidelijk werd bij dr. Raz: het matje zat om haar darmen gekruld en moest er uit.

Meshed Up: patiënten vereniging in oprichting

Meshed Up is een patiëntenvereniging in oprichting. De Nederlandse Maria Smit en de Vlaamse Dora de Wilde zijn de initiatiefnemers. Zij kregen ook een matje voorgesteld door hun gynaecoloog met grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Wil je je ervaring met een bekkenbodemmatje melden? Doe dit vooral bij Meshed Up.