In de uitzending : Opslagbedrijf laat mensen niet bij spullen na brand | Handelsverdrag CETA

Opslagbedrijf-brand-spullen.png

Maandag in Radar: Het internationale handelsverdrag met Canada, CETA, is al ruim twee jaar actief. Het zorgt er voor dat er meer en goedkopere producten in de Europese winkels liggen. Maar er zijn ook zorgen. Wat zijn de gevolgen? Verder: de opslagruimtes van zo’n 900 mensen gaan in vlammen op bij een grote brand bij Zoetermeer. Inboedel, erfstukken, sieraden, dierbare spullen zijn allemaal weg. Waarom mag niemand bij zijn opslagruimte om te controleren of er nog wat te redden valt? 

Handelsverdrag CETA, wat zijn eigenlijk de gevolgen?

Het internationale handelsverdrag met Canada, CETA, is al ruim twee jaar actief. Het zorgt er voor dat er meer en goedkopere producten in de Europese winkels liggen. Maar er zijn ook zorgen. Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer gestemd over CETA en een aantal nieuwe onderdelen die horen bij het verdrag. Eén van die onderdelen is het International Court System, ICS. Als de Nederlandse overheid na de bekrachtiging van het handelsverdrag beslissingen neemt die het maken van winst van bedrijven belemmert, kunnen die bedrijven dit aanvechten via dit ICS met grote claims tot gevolg. Denk aan het stellen van een suikertaks. Kunnen wij dan ook miljoenenclaims tegemoet zien van bedrijven zoals al in andere landen gebeurt? Ook al is het stellen van een suikertaks goed voor de gezondheid van Nederlanders? Maandag in Radar.

Opslagbedrijf laat mensen niet bij hun spullen na grote brand

Het is 1 januari 2020. Een grote brand in Zoetermeer bij een opslagbedrijf. De opslagruimtes van zo’n 900 mensen kunnen niet ontsnappen aan de vlammen.  Inboedel, erfstukken, sieraden, dierbare spullen, allemaal weg. Zonder dat de eigenaren er nog een blik op mogen werpen. Want niemand mag van het opslagbedrijf bij zijn opslagruimte om te controleren of er nog wat te redden valt. Waarom het niet mag is niet bekend, het contact met het bedrijf is uitermate moeizaam. En tot overmaat van ramp is het bedrijf zonder overleg aan het ruimen geslagen. Wat is hier aan de hand? 

Dit en meer in Radar, maandag 10 februari om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1