In Griekse horecazaken alleen volledig gevaccineerden welkom

12072021 griekenland.jpg

In Griekenland zijn alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd straks welkom in horecazaken. Ook komt er een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.

Griekse media berichten dat onder meer restaurants, cafés, theaters, stadions en bedrijven in de entertainmentsector binnenkort alleen gevaccineerde mensen mogen binnenlaten. Klanten moeten met een app laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus.

Binnenruimtes weer beschikbaar

Veel ondernemingen mochten hun binnenruimtes de afgelopen maanden niet gebruiken om verspreiding van het coronavirus te gaan. Daar komt eind deze week verandering in, maar ongevaccineerde klanten moeten dan dus geweerd worden.

Vaccinatie voor medewerkers

Mitsotakis kondigde ook aan dat alle medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen zich moeten laten inenten. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst. Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren.

Voorkomen nieuwe lockdown

De premier maakte duidelijk dat hij met dergelijke maatregelen een nieuwe lockdown wil voorkomen. 'Het land gaat niet op slot vanwege de houding van sommige mensen', zei hij volgens Griekse media. 'Griekenland is niet in gevaar. Alleen ongevaccineerde Grieken.'

Frankrijk

Naast Griekenland scherpt ook Frankrijk de coronaregels aan. Vanaf begin augustus moet er in cafés, bioscopen en andere openbare gelegheden een 'coronapas' worden vertoond. Deze coronapas bewijst dat iemand volledig gevaccineerd is, negatief is getest of kort geleden van een coronabesmetting is hersteld. Lees hier meer over de coronaregels in Frankrijk. 

Bron: ANP, NOS