In krabsticks of surimi sticks zit geen krab - wat dan wel?

Surimi Sticks

In sushi, krabsalade en het visschap in de supermarkt kom je de roze plankjes tegen. Op de verpakking worden ze surimi sticks genoemd, ook wel bekend als imitatiekrab. Als er geen krab in het product zit, waar wordt het dan wel van gemaakt?

Wat is het?

Surimi wordt gemaakt door verschillende soorten witvis fijn te malen. Meestal kabeljauw, koolvis of wijting. Eerst worden huid, ingewanden en kop verwijderd en wordt de vis schoongespoeld. Tijdens het fijnmalen worden er een aantal stoffen toegevoegd, waaronder zetmeel en eiwitten. Dat wordt gedaan om de vispuree stevigheid te geven, zodat het tot nette balkjes kan worden gebakken.

Ook worden er zout, suiker en smaakmakers als schaaldieraroma's toegevoegd. Naast dat het mengsel daar een lekkere smaak van krijgt, zorgen het zout en de suiker ervoor dat het product langer bewaard kan blijven.

Waar komt het vandaan?

Het woord surimi betekent vermalen vlees in het Japans en is meer een bereidingswijze dan een product. De methode van vermalen en toevoegen van zout en suiker wordt al sinds de 12e eeuw gebruikt om vis langer te bewaren. 

In de jaren zestig maakte een Japanse chemicus de surimi stick zoals we die vandaag kennen. De herkenbare roodoranje kleur komt van een laagje kleurstof dat wordt toegevoegd om de balkjes op de lange poten van een krab te laten lijken.

Afvalproduct, of gezond alternatief?

Een surimi stick blijft verwerkt voedsel, wat voor sommige mensen een reden is om er niet voor te kiezen. Maar de sticks bevatten weinig ongezonde vetten en veel eiwitten. Sporters eten ze als een caloriearme en eiwitrijke snack, ook omdat je ze niet hoeft te koken voor je een hap neemt. 

Surimi sticks bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitamine B12 en mineralen als jodium, fosfor en seleen. Het kan niet tippen aan de voedzaamheid van echte krab, maar ‘imitatiekrab’ is wel een stuk betaalbaarder en dus een prima alternatief voor vis of krab in jouw maaltijd.

Meer over