Incassobureaus

Er gaat nog steeds veel mis bij incassobureaus. Te hoge incassokosten, onterechte vorderingen en er wordt gedreigd met beslaglegging. Kan dit zomaar? Of wordt het tijd dat de Wet Incasso Kosten gehandhaafd wordt?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzocht vorig jaar de incassobranche. Ze bekeken 400 brieven.* ACM komt tot de conclusie dat het in 20 procent van de gevallen mis gaat.

De autoriteit constateert 3 problemen:

  1. Onterechte vorderingen. Incassobureaus innen geld voor bijvoorbeeld ongevraagde vervolgzendingen.
  2. Te hoge incassokosten. Er is een wettelijk maximum voor incassokosten; andere kosten zijn niet toegestaan.
  3. Ontoelaatbare druk. Incassobureaus dreigen met maatregelen die ze niet mogen nemen. Zoals dagvaarden of inbeslagname.

ACM start een campagne om je op de hoogte te brengen van wat wel en wat niet mag in de branche. Op de website van de ACM, Consuwijzer.nl, staat een rekentool waarmee je eenvoudig kunt controleren of de hoogte van de incasso terecht is.

Op Consuwijzer.nl staan ook een stappenplan waarmee je kunt zien wat je rechten zijn, en voorbeeldbrieven waarmee je je kan verweren tegen oneerlijke incassopraktijken.

---

*Geen representatieve steekproef

Meer over

Forumreacties

13
  • Door Radar

Er gaat nog steeds veel mis bij incassobureaus. Te hoge incassokosten, onterechte vorderingen en er wordt gedreigd met beslaglegging. Kan dit zomaar? Of wordt het tijd dat de Wet Incasso Kosten gehandhaafd wordt? http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/14-11-2016/incassobureaus-1/ Maandag 14 november 2016 in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Moneyman

Ik ben benieuwd of Radar het verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder begrijpt, of dat alles weer op de grote hoop wordt gegooid. En hoezo wordt het tijd dat de WIK gehandhaafd wordt? Dat gebeurt al lang... geen rechter wijst andere kosten toe.

  • Door alfatrion

Ik zie dit vooral stemmingsmakerij. Tegelijk is er wel aanleiding voor toezichthouders om op te treden tegen incassobureaus. Zie hier: http://www.npo.nl/rambam-incassobureaus/20-01-2014/VARA_101342267