Incassobureaus: wat mogen ze wel, wat mogen ze niet?

incassobureau_141116_780_kopie.jpg

Je hebt een keer een energierekening gemist. Of de telefoonmaatschappij kon een termijn niet afschrijven. Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een incassobureau die de vergeten rekening komt innen. Dat gaat niet altijd even rechtmatig. Wat zijn je rechten?

Als je een rekening vergeten bent te betalen, dan moet je eerst een aanmaning krijgen. In deze eerste herinnering hoort te staan dat je de rekening binnen 14 dagen moet betalen. En dat er incassokosten berekend worden als je niet op tijd betaalt, en hoe hoog deze incassokosten zijn.

Bereken de maximale incassokosten

Sinds 1 juli 2012 bestaat de Wet Incasso Kosten, afgekort W.I.K. Deze wet regelt de maximale incassokosten die berekend mogen worden. Hoe hoog zijn deze precies?

Er is een wettelijk minimum van €40,- voor incasso's tot €267,-

Is de incasso hoger? Dan mag een percentage van het meerbedrag worden meeberekend:

  • Over de volgende €2.500,- maximaal 15% aan incassokosten
  • Over de volgende €2.500,- maximaal 10% aan incassokosten
  • Over de volgende €5.000,- mag maximaal 5% worden aan incassokosten
  • Over de volgende €190.000,- mag maximaal 1% worden aan incassokosten
  • Over het bedrag boven de €200.000,- mag maximaal 0,5% aan incassokosten

In totaal mag een maximum van €6.775,- aan incassokosten worden berekend.

Rekentool

Consuwijzer.nl heeft een duidelijke rekentool online gezet, waarmee je precies kan berekenen hoe hoog de incassokosten mogen zijn.

Andere kosten niet toegestaan

Andere kosten dan de hierboven aangegeven incassokosten zijn niet toegestaan. Dus administratiekosten, deurwaarderskosten, gerechtelijke kosten: het mag allemaal niet.

Dreigende toon

Incassobrieven kunnen zeer dreigend van toon zijn. Weet dat dit in veel gevallen bluf is. Een incassobureau kan niet zomaar dagvaarden. Is de dagvaarding per brief of per mail binnengekomen? Dan is dit geen dagvaarding. Een dagvaarding kan enkel afgegeven worden door een deurwaarder, die in persoon langskomt.

Hetzelfde geldt voor beslaglegging. Een incassobureau kan nooit beslag leggen. Voor beslaglegging moet een rechter toestemming geven. Dit gebeurt wederom via een deurwaarder. Een incassobureau kan hoogstens aangeven dat ze deurwaarder gaan inschakelen.

Bron: Consuwijzer.nl