SP stelt Kamervragen na Radar-uitzending over incassobureaus

tweedekamer_vragen_incasso.jpg

De uitzending van Radar maandag over de werkwijze van incassobureaus heeft gezorgd voor Kamervragen. Jasper van Dijk van de SP stelt zes vragen aan de staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de uitzending van maandag besteedde Radar aandacht aan de werkwijze van incassobureaus. In de reportage liet Radar zien hoe sommige bedrijven onterecht 'schuldenaars' onder druk zetten.

'Wanpraktijken'

De SP laat weten dat ze dergelijke praktijken onacceptabel vinden. Kamerlid Jasper van Dijk: 'Wat de SP betreft moet het afgelopen zijn met dit soort wanpraktijken. Als de regering het niet oppakt, zal ik zelf met een wetsvoorstel komen om het wanbeleid aan banden te leggen.'

Kamervragen

Tweede Kamerlid Van Dijk stelt de volgende zes vragen aan de staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  1. Wat is uw oordeel over de uitzending van Radar over 'de werkwijze van incassobureaus'?
  2. Hoe oordeelt u over de wanpraktijken (zoals het hanteren van willekeurige boetes en het onterecht dreigen met deurwaarders) van het bedrijf 'Nederlandse Incassocentrale'? Waarom is dit bedrijf nog niet aangepakt door het Openbaar Ministerie (OM) of de Autoriteit Consument en Markt (ACM)?
  3. Deelt u de mening dat dit soort bedrijven misbruik maakt van het feit dat (niet zelden laaggeletterde) mensen niet precies op de hoogte zijn van de regels?
  4. Bent u het eens met ons voorstel om mensen altijd eerst een betalingsregeling aan te bieden, voordat wordt overgegaan tot incasso? Zo nee, waarom niet?
  5. Deelt u de mening dat zo snel mogelijk maatregelen moeten worden genomen tegen bedrijven als de Nederlandse Incassocentrale? Zo ja, wanneer krijgt de Kamer hierover uitsluitsel?
  6. Bent u bereid om wetgeving te maken opdat een einde komt aan dit soort wanpraktijken? Zo nee, waarom niet?

Zo nee, waarom niet?