Inflatie in augustus hoogste ooit volgens CBS

Inflatie-pijl-munten 2- 103156111_s.jpg

De inflatie in Nederland is in augustus opgelopen tot 12 procent, van 10,3 procent een maand eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de eigen rekenmethode. Vooral de hogere energierekening zorgde voor een oplopende inflatie. Het CBS laat deze hoge energieprijzen zwaar weg in hun rekenmethode. Ook neemt het CBS worden onder andere de kosten voor wonen , zoals de huurprijzenmee in hun methode. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

Energie was in augustus 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was dit 108 procent. Verder werd ook kleding en voeding duurder. In het bijzonder licht het CBS pastaproducten eruit waar flink meer voor betaald moet worden. Motorbrandstoffen stegen op jaarbasis minder hard dan een maand eerder. Dat drukte de inflatie nog enigszins. Afgelopen week werd al het Europees geharmoniseerde inflatiecijfer bekend. Daaruit bleek dat de prijzen in Nederland in doorsnee met 13,6 procent op waren gelopen.

Verhoogde rente

De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit. Mogelijk gaat de centrale bank de rente dan verhogen met 0,75 procentpunt. In juli werd de rente met 0,5 procentpunt verhoogd. Verschillende beleidsmakers van de centrale bank, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Joachim Nagel van de Bundesbank, hebben gepleit voor een sterkere renteverhoging tegen de hoge inflatie.

Recessie door de hand op de knip

Steeds meer economen vrezen dat de economie van de eurozone in een recessie kan belanden door renteverhogingen en de hoge inflatie omdat de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk wordt gezet en mensen meer de hand op de knip gaan houden. Ook moeten sommige bedrijven vanwege de hoge energiekosten de productie stilleggen.

Radar heeft eerder een inflatieonderzoek gedaan en vroeg aan de deelnemers van het onderzoek hoe zij met de inflatie omgaan. Lees hieronder onder andere de uitslag van het onderzoek en tips om te besparen door goedkopere alternatieven te kiezen:

Bron: ANP