Inflatie? Nederlanders houden hand stevig op de knip

250722_winkelsite.jpg

De meeste Nederlanders hebben nog altijd geen moeite om rond te komen, ondanks de sterk gestegen prijzen. Toch houdt 55 procent de eigen uitgaven inmiddels wel beter in de gaten, tegenover 43 procent in juni. Dat blijkt uit representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS naar de effecten van de inflatie.

Voor ongeveer een kwart van de Nederlanders is het echt lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Twee op de tien (19 procent) zeggen goed op de uitgaven te moeten letten om alles te kunnen betalen; dat zijn iets minder mensen dan in juni. Een groep van bij elkaar 5 procent kampt nu al met financiële problemen of denkt daar binnenkort in terecht te komen.

Niet alleen minimuminkomens hebben last

'Wat heel duidelijk wordt', zegt onderzoeker Melle Conradie van I&O Research, 'is dat niet alleen de minima last hebben van de inflatie, maar dat ook een deel van de lagere middeninkomens in de problemen dreigt te komen'. Ook in de resultaten van het onderzoek is dit terug te zien. Bijna de helft wil graag dat ook de middeninkomens meer tegemoetgekomen worden. 

Radar Testpanel-onderzoek naar stijgende prijzen

Radar doet zelf ook onderzoek naar de stijgende prijzen. Maak jij je zorgen, moet jij dingen laten? Of heeft het (nog) geen groot effect op jouw leven? Ook is Radar benieuwd naar het verschil tussen de prijzen van voor en na corona. Help ons om een beeld te schetsen door mee te doen aan deze vragenlijst.

Geef hier je mening en vul ons onderzoek in. 

Bron: NOS