'Ingrediënten en voedingswaarden alcoholische dranken moeten op etiket vermeld worden'
Consumenten hebben geen idee wat voor ingrediënten in wijn, likeur en sterke drank zit, klaagt voedselwaakhond Foodwatch aan. Ook wat de voedingswaarden van een glas betreft, tasten we in het duister. Alleen het alcoholpercentage en eventueel aanwezige allergenen staan verplicht op de verpakking. Hoe kan dat?
Volgens de huidige Europese wetgeving zijn drankfabrikanten niet verplicht om ingrediënten en voedingswaarden op de etiketten van hun producten te vermelden. Voor voedingsmiddelen zijn de regels wel al jaren aangescherpt. Foodwatch onderzocht die tegenstrijdige realiteit en stelt dat de drankindustrie met succesvol lobbywerk de aanpassing van de wetgeving al jaren tegenhoudt.
Dat doen ze natuurlijk in hun eigen voordeel, stelt de waakhond: als consumenten zouden zien hoeveel calorieën, toegevoegde suiker of 'onaantrekkelijke' E-nummers (zoals siliciumdioxide in wijn, een synthetisch anti-klontermiddel dat uit zand wordt gewonnen) een alcoholisch drankje bevat, zouden hoogstwaarschijnlijk minder flessen worden verkocht.
Jarenlange discussie komt tot een eind
De Europese regels veranderen nu waarschijnlijk toch. Uiterlijk tegen 2023 moeten de ingrediënten en voedingswaarden van alcoholische dranken vermeld worden op het etiket van de fles, klinkt het wetsvoorstel. 'Die beslissing kwam na een heel lang en moeizaam proces. De Europese Commissie was het lobbyen van de alcoholproducenten zat', stelt Foodwatch. 'Al in 2002 waren de meeste lidstaten het erover eens dat de etikettering van de ingrediënten van alcoholhoudende dranken meer moest overeenstemmen met de etiketteringsvoorschriften voor voedsel.'
De voedselwaakhond is tevreden dat er na twintig jaar nu een duidelijk plan op tafel ligt, in lijn met de richtlijnen en adviezen waarop de Wereldgezondheidsraad al een tijd hamert. 'Consumenten hebben het recht om te weten wat ze eten én drinken. Het is schandalig dat ze decennialang die informatie worden onthouden.'
Volledige en transparante etikettering
Voor Foodwatch zou de etikettering nog helderder mogen. Ook additieven en technische hulpstoffen die tijdens de productie worden gebruikt en waarvan resten in het eindproduct zitten, zouden op de fles moeten worden vermeld, vindt de waakhond. Maar dat is de volgende stap, stelt Frank Lindner van Foodwatch: 'Nu moeten we extra waakzaam zijn voor verwatering van het voorstel door de alcoholindustrie. Zij zullen er waarschijnlijk alles aan doen om het Europese Parlement en de regeringen die de uiteindelijke beslissen nemen te beïnvloeden.'
Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!
De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVara) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.