background branding

'Internet in Nederland en België duurder dan in de rest van Europa'

07072021consumentenbond.jpg

Internet in Nederland is in vergelijking met andere Europese landen prijzig en wordt steeds duurder. Dat concluderen de Consumentenbond en het Belgische Test Aankoop na onderzoek. Ook in België zijn de kosten hoog.

De onderzoekers vergeleken de prijzen van internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps met een looptijd van minimaal twee jaar in acht Europese landen. Daaruit komt naar voren dat in Nederland gemiddeld 41 euro per maand moet worden betaald. In België gaat het zelfs om 48 euro. In landen als Frankrijk en Spanje ben je respectievelijk 27 euro en 25 euro per maand kwijt voor een vergelijkbaar abonnement.

Consumentenbond vergeleek twintig providers

De Consumentenbond vergeleek de prijzen van internet only-abonnementen van twintig Nederlandse providers met elkaar. Daarbij werd rekening gehouden met kortingen en eenmalige en vaste kosten, zoals aansluitkosten of maandelijkse bijdragen voor apparatuur. In Nederland zijn de internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps bij XS4ALL en Solcon het duurst. Zij vragen respectievelijk 47,65 euro en 46,75 euro per maand. KPN zit daar met 45,40 euro net onder. Budget Alles-in-1 is met 29 euro per maand het goedkoopst.

'Te weinig concurrentie'

Volgens de Consumentenbond is er in Nederland, waar Ziggo en KPN het gros van de markt in handen hebben, te weinig concurrentie. Daarmee bestaat de vrees dat internet steeds duurder zal worden.

Bron: ANP