Interpolis moet herstel gasleiding vergoeden

Interpolis_04112019.jpg

Verzekeraar Interpolis moet volgens geschillencommissie Kifid alsnog de kosten van het herstel van een lekke gasleiding vergoeden. Een klant van Interpolis maakt op basis van de verzekeringsvoorwaarden aanspraak op vergoeding van de kosten die gemaakt zijn voor het herstel van de gasleiding, aldus Kifid. Op grond van diezelfde voorwaarden wilde Interpolis niet tot vergoeding overgaan.

Tijdens het plaatsen van een slimme meter bij een klant van Interpolis ontdekte de installateur een lekkende gasleiding. Om de leiding te herstellen, moest een muur worden opengebroken. De kosten hiervan claimde hij bij de verzekeraar waar hij een woonhuisverzekering heeft afgesloten. 

Omdat de lekke gasleiding zelf geen schade aan de woning heeft veroorzaakt, vergoedde Interpolis de schade niet. In de voorwaarden staat dat Interpolis schade door een lekke leiding vergoedt maar is van mening dat het woord ‘door’ wijst op schade die de lekke leiding zelf moet hebben veroorzaakt. Het openbreken van de muur om bij de leiding te komen, valt volgens Interpolis niet onder de dekking.

Oordeel geschillencommissie

Kifid oordeelt daar anders over. De geschillencommissie gaat bij het woord 'door' uit van de betekenis 'als gevolg van'. Het openbreken van de muur is in dit geval een gevolg van de lekke gasleiding. Daarnaast staat in de voorwaarden dat de kosten van het openbreken van de woning en reparatie wel worden gedekt. 

De commissie stelt in de uitspraak dat als er twee lezingen mogelijk zijn over de dekking van de schade, de meest gunstige uitleg voor de consument overheerst.

Bron: Kifid