background branding

Intimidatie en onterechte kosten bij incassobureaus

Bijna de helft van de Nederlandse incassobureaus lapt regels aan zijn laars. De bureaus vragen te veel geld en intimideren schuldenaars.

Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB). Volgens het verbond profiteren bedrijven van gebrekkige kennis van consumenten en ondernemers. De instellingen rekenen vaak onterecht kosten voor administratie of aanmaning.

Beslaglegging huis of bankrekening

Jurist Don Ceder van Anti Incasso staat gedupeerden bij in hun strijd tegen malafide incassobureaus. In Metro zegt hij dat er vaak gedreigd wordt met beslaglegging op het huis of de bankrekening, maar een incassobureau heeft deze bevoegdheden helemaal niet.

Opleidings- en kwaliteitseisen

De ChristenUnie komt met een wetsvoorstel waarin staat dat incassobureaus voortaan aan opleidings- en kwaliteitseisen moeten voldoen. 'Nu kan iedere gek een incassobureau beginnen, zelfs iemand met een strafblad', aldus een woordvoerder. De partij pleit er bovendien voor dat een instantie zoals de Autoriteit Consument en Markt erop gaat toezien dat de regels worden nageleefd. Gebeurt dit niet, dan volgt er een boete.

Op de site van de VCMB kunnen consumenten en ondernemers hun incasso's controleren op onterechte kosten.

Bron: Metro / VCMB