Invoering Wet vereenvoudiging beslagvrije voet moet zo snel mogelijk

beslagvrijevoet-deurwaarder-wet-14112019.jpg

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is een petitie gestart om de invoering te versnellen van nieuwe regels omtrent de beslagvrije voet. De petitie 'Voer de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet uit!' zal worden aangeboden aan staatssecretaris Tamara Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
 

De beslagvrije voet is het deel dat een deurwaarder niet in beslag mag nemen, omdat dit essentieel is voor levensonderhoud. 

'Er moet nu vaart gemaakt worden'

De KBvG stelt dat de beslagvrije voet in 75 procent van de gevallen te laag wordt vastgesteld, waardoor bijna 200.000 burgers nóg dieper in de schulden raken. Daarbij lopen ze het risico dat er te weinig geld overblijft om van te leven. 'Er moet nu vaart gemaakt worden. Elke dag dat de beslagvrije voet onjuist wordt berekend is er een te veel', aldus Wilbert van de Donk van de KBvG. 

ICT-problemen

De wet zou eigenlijk in januari 2019 ingaan, maar door ICT-problemen is dit uitgesteld naar januari 2021. Deze problemen hebben vooral te maken met een rekenmodule voor het vaststellen van de juiste beslagvrije voet, een website voor de burger en een voorziening waarmee tussen instanties informatie kan worden uitgewisseld. 

De KBvG stelt dat de techniek al een tijd bestaat, maar dat de overheid liever zelf alles ontwikkelt. 'De oplossing is voorhanden, dus waarom nog verder wachten? De overheid zelf is nu de vertragende factor. Dat kan niet zo zijn!' 

Bekijk voor meer informatie de website van de KBvG.

Bron: De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG)