Invoerrechten verschillen voor producten die je buiten de EU koopt: hoe zit dat?

Voor producten die je buiten de EU koopt, moet je extra kosten betalen. Wat zijn deze extra kosten? Waarom verschillen deze? En waarom moet je ze betalen? Radar zoekt dit uit.
Extra (douane)kosten
Misschien is het je weleens voorgekomen dat je iets bestelt bij een webshop van buiten de Europese Unie (EU). Je weet dat je de verzendkosten en de verzekeringskosten moet betalen, maar er zijn ook allerlei kosten die niet duidelijk worden vermeld.
Dit zijn de btw, invoerrechten en inklaringskosten. Radar legt uit hoe deze berekend worden aan de hand van voorbeelden.
Btw
Btw-kosten betaal je altijd als je iets van buiten de EU bestelt. Dit is omdat er nog geen btw op jouw artikel is verrekend. Btw-kosten zijn gelijk aan 21 procent van de prijs van het artikel, de verzendkosten en de invoerrechten. Voor sommige producten is de btw 9 procent.
Invoerrechten
Invoerrechten betaal je voor producten die 150 euro of meer kosten. Deze kosten kunnen oplopen tot 17 procent (van de aankoopprijs inclusief verzendkosten).
Inklaringskosten
Over de inklaringskosten kun je meer informatie krijgen bij de bezorgdienst. Dit zijn namelijk de kosten die de pakketdienst maakt om aangifte te doen bij de douane. Deze kosten verschillen per bezorger.
Je hoeft niet altijd inklaringskosten te betalen. Soms betaal je op de website namelijk al de btw en de invoerrechten. Dan hoeft de bezorgdienst geen aangifte te doen bij de douane en worden er geen (extra) inklaringskosten voor je in rekening gebracht.
Let op: ook als je tweedehands artikelen koopt, moet je deze kosten betalen. Ontvang je een cadeau? Dan gelden er andere regels. Is de waarde van het cadeau dat je hebt ontvangen minder dan 45 euro? Dan betaal je geen invoerrechten en btw.
Zo worden de btw en invoerrechten berekend
Nu je meer weet over de extra kosten die je moet betalen als je iets van buiten de EU gaat bestellen, leggen we uit hoe deze kosten berekend worden.
Voorbeeld 1:
Stel je koopt een jas van 100 euro van een Britse webshop. Omdat het aankoopbedrag onder de 150 euro zit, betaal je geen invoerrechten. De verzendkosten zijn 15 euro. Je betaalt dus 21 procent btw op de aankoopprijs inclusief de verzendkosten.
In totaal betaal je 139,14 euro: namelijk 100 + 15 + 24,15 (21 procent van 115).
Voorbeeld 2:
Je koopt een tweedehands tas van 300 euro van een Franse website. De verkoper woont in Japan waardoor je invoerrechten, btw en waarschijnlijk inklaringskosten moet betalen.
Ook de invoerrechten kunnen veel verschillen. Deze kunnen bijvoorbeeld afhangen van het materiaal van het product. In dit voorbeeld rekenen wij het maximale percentage voor tassen en koffers. Dat is 9,7 procent.
Je betaalt dan 300 + 40 = 340 euro voor de tas en verzending. De invoerrechten komen neer op 32,98 euro (9,7 procent van 340 euro). Omdat je over dit hele bedrag ook nog btw betaalt, bedraagt het totaalbedrag 451,30 euro. De btw is namelijk 372,98 x 21 procent = 78.32 euro. Dit bedrag is zonder inklaringskosten.