'iPhone-apps met camerapermissie kunnen stiekem foto's van je maken'

iphone-camera-permissies-171026.jpg

Apps op iPhones, die toestemming hebben om je camera te gebruiken, kunnen zonder dat je het door hebt foto's of video's van je maken. Dit meldt techsite The Next Web donderdag op basis van onderzoek van Google-medewerker Felix Krause.

De onderzoeker is er achtergekomen dat de camerapermissie ervoor zorgt dat een app toegang heeft tot de camera op de voor- en achterkant van de iPhone en hiervan gebruik kan maken zonder dat je het zelf door hebt. Hiervoor is het wel nodig dat je de app hebt openstaan.

Foto's, video's en gezichtsuitdrukkingen

De app kan foto's of video's maken, maar ook gezichtsuitdrukkingen aflezen. Je iPhone geeft hierbij geen indicatie dat de camera wordt gebruikt. Je hoort bijvoorbeeld geen geluid als er een foto wordt gemaakt, de flitser blijft uit en ook op je scherm merk je niets.

Volgens The Next Web is het grootste probleem dat dit lek gebruikt kan worden om personen op te sporen en er meegekeken kan worden als je bijvoorbeeld naar het toilet gaat.

Wat kun je er tegen doen?

Krause geeft aan dat je vrij weinig kan doen om te voorkomen dat je camera wordt misbruikt. Wat je volgens de onderzoeker zou kunnen doen is het afplakken van je camera's, alleen maak je het hiermee wel moeilijker voor jezelf om een foto te maken.

De andere oplossing is dat je de camerapermissie voor specifieke apps intrekt. Hierdoor kunnen apps geen misbruik van de camera gebruiken (maar werken mogelijk sommige functies in de app ook niet). De camerapermissie kun je als volgt intrekken:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Klik op Privacy
  3. Ga naar Camera
  4. Je ziet een overzicht van apps die toestemming hebben om je camera te gebruiken. Door het schuifje om te zetten van groen naar wit, trek je de toestemming in.

Krause adviseert Apple

Krause heeft het probleem bij Apple gemeld. Hierbij heeft hij het softwarebedrijf ook tips gegeven zoals het toevoegen van een indicator als een app je camera gebruikt. Krause heeft tegenover The Next Web aangegeven dat hij het onderzoek onafhankelijk van Google heeft uitgevoerd.

Bron: The Next Web / Felix Krause