Lang niet iedereen plakt de webcam af. Verstandig?

webcam-afplakken-tpuitslag-780.jpg

Polluitslag.

Plak jij de camera van je computer of mobiel af als je deze niet gebruikt? Bijna een derde (30%) van de Testpanelleden doet dat nu nog niet, maar is door de pollvraag wel op een idee gebracht. Aan de peiling deden 757 mensen mee.

Ruim een kwart (26%) van de respondenten heeft alleen de camera van de pc afgeplakt. Een even grote groep vindt het afschermen van de camera niet nodig.

Via Facebook en WhatsApp stelden we dezelfde vraag. De meningen zijn verdeeld. Wilma laat via Facebook weten: 'Doe ik al jaren. Een stukje stevig papier en een plakbandje. En als ik wil skypen klap ik het omhoog. En Marcel schrijft via WhatsApp: 'Ik heb de camera altijd afgeplakt. Ik heb eens een programma gezien dat onbevoegden zomaar stiekem kunnen inbreken en meekijken'.

Daarentegen heeft Corine (via Facebook) 'niks te verbergen'. Net als Evert die via WhatsApp laat weten: 'Ik doe geen dingen die het daglicht niet kunnen verdragen'. En ook Nico (via WhatsApp) vindt het niet nodig: 'Ik bezoek ook geen dubieuze sites en heb een goede virusscanner. Ik ga ook niet in een compromitterende houding/kleding achter mijn computer of mobiel zitten.’ Mathias (via Facebook): 'Nooit gedaan. Maar ben dan ook niet paranoïde'.

Paranoïde?

Ben je echt paranoïde als je je webcam afplakt? Krijn de Mik, beveiligingsexpert van Fox-IT, merkt dat er een beetje lacherig over wordt gedaan als mensen hun camera hebben afgeplakt. 'De vraag is: hoever moet je gaan?' Is de kans groot dat gluurders kwaadaardige software (ook wel creepware genoemd) op je apparaat installeren? De Mik kent niet zoveel gevallen waarbij misbruik werd gemaakt van de webcam, maar: 'het komt wel voor'. Hij noemt een voorbeeld uit Rotterdam van enkele jaren geleden. Een negentienjarige hacker kon toen de controle krijgen over tweehonderd webcams.

Sextortion

De Mik: 'De hackergemeenschap die dit doet is misschien klein. Aan de andere kant: hoe moeilijk is het om een schuifje voor je webcam te doen? Als je bedenkt dat de impact van bijvoorbeeld sextortion [afpersing met een seksueel getinte foto of video, red.] heel groot kan zijn.' Nog een advies: waan je niet veilig als het lampje bij je webcam niet brandt. Creepware kan deze functionaliteit uitschakelen.

De camera('s) van je smartphone gebruik je misschien vaker voor selfies en Instagramfoto's en is daarom wat lastiger om (continu) af te schermen. Is dat toch verstandig? Volgens De Mik is het goed mogelijk dat creepware ook op telefoons wordt geïnstalleerd. Maar: 'Bij mijn weten is er vaker van webcams misbruik gemaakt.' Bovendien is het beeld van smartphonecamera's waarschijnlijk minder bruikbaar. 'Een telefoon leg je vaak plat neer, met de camera naar boven.'

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.