'Ouders onderschatten wat kind online doet'

Ouders hebben vaak geen idee wat hun kinderen allemaal online doen. Was de pc op de kamer van zoon of dochter nog een beetje in de gaten te houden, door het groeiende gebruik van smartphones is dat online-gebruik buiten het gezichtsveld geraakt.

Dat zegt Bamber Delver van de Kinderconsument in een reactie op de vrijdag aan het licht gekomen nieuwe zedenzaak. Een 40-jarige Amsterdammer wordt er in die zaak van verdacht dat hij via een webcam ongeveer 400 kinderen seksueel heeft misbruikt.

'Kinderen leven in een eigen wereld. Ouders onderschatten dat enorm. Ze geven hun kind een smartphone, maar hebben geen idee wat het daar allemaal mee kan. Die camera is dus gewoon een webcam, en kinderen kunnen ermee skypen of chatten via allerlei andere apps.' Dat gebeurt dan bovendien buiten het zichtsveld van ouders en professionals. 'Mocht een kind in de problemen komen - en dat wil echt geen enkel kind - dan zijn de ouders dus ook niet in de buurt', zegt Delver.

Zijn belangrijkste advies is dat ouders niet naïef moeten zijn. 'Ze moeten zich goed verdiepen in wat er met de smartphone van hun kind allemaal kan. En ze moeten erover communiceren.'

De Kinderconsument houdt zich bezig met rechten van kinderen in de multimediamaatschappij.

Bron: ANP