Is een houtkachel voordeliger dan centrale verwarming?

Houtkachel

30 procent van de mensen met een houtkachel stookte vorig jaar meer dan de jaren ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De belangrijkste reden hiervoor was de hoge gasprijs. Is een houtkachel ook echt voordeliger dan centrale verwarming? Radar zoekt het uit.

Houtkachel niet efficiënt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: verwarmen met een houtkachel is niet zuinig. Paulien van der Geest, expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal legt uit dat een groot deel van de warmte namelijk via de schoorsteen naar buiten vliegt. 

Als je kijkt naar het rendement komen houtkachels er dan ook slechter uit dan cv-ketels. Centrale verwarming is namelijk 95 procent efficiënt ten opzichte van 60 tot 80 procent efficiëntie bij houtkachels. “En bij een open haard is het zelfs maar 10 procent”, aldus Van der Geest. Daarbij gaat bijna alle warmte verloren. 

Houtkachel niet voordeliger

Ook verspreidt de warmte van een houtkachel een stuk minder gelijkmatig door je huis dan bij centrale verwarming. “De warmte bij een houtkachel is heel lokaal”, vertelt Van der Geest. “Je moet er vlakbij gaan zitten om het lekker warm te krijgen.”

Vandaar dat je voor dezelfde hoeveelheid warmte met een houtkachel bijna anderhalf keer zoveel betaalt als voor die warmte met een cv-ketel. 

Schadelijk voor milieu en gezondheid

Bovendien is een houtkachel erg slecht voor je gezondheid en voor het milieu door de fijnstof die bij het stoken vrijkomt. Het zorgt niet alleen voor luchtvervuiling en overlast bij je buren, het is ook slecht voor de luchtkwaliteit in huis. Elke keer dat je het deurtje van je kachel open doet om er een nieuw houtblok in te doen, komt er namelijk fijnstof je huis in.

Ook kunnen er PAKs vrijkomen als het hout in je kachel niet goed verbrandt. Dit zijn kankerverwekkende stoffen die erg schadelijk zijn voor je gezondheid. 

“Hout stoken raden we dan ook sterk af”, aldus de expert van Milieu Centraal. 

Stookwijzer helpt je op weg

Wil je jouw houtkachel toch gebruiken? Dan doe je er volgens Van der Geest goed aan om een kijkje te nemen op de Stookwijzer. Hier kun je voor jouw woonplaats zien hoeveel overlast en luchtverontreiniging stoken op dat moment veroorzaakt. Stook nooit wanneer er een stookalert wordt afgegeven.

Warmtepomp duurzaamste optie

Van der Geest vertelt tot slot dat een warmtepomp de beste vorm van verwarming is. “Dit is de beste optie voor je portemonnee én het klimaat.” Hoewel dit een flinke investering is, bespaar je er op de lange termijn geld mee.