Is fruit of vruchtensap voor ontbijt ongezond?

Fruit En Vruchtensap

Ontbijten doen we allemaal anders. Sommigen smeren drie broodjes, bakken een ei en nemen er nog een fruitsapje bij. Anderen beginnen hun dag liever iets lichter en peuzelen onderweg een banaan of een appel op. Is een stuk fruit of een glaasje fruitsap een gezonde manier om je dag te beginnen?

Een gezonde start

Radar sprak met het Voedingscentrum om hun raad te plegen over fruit bij je ontbijt. De boodschap was duidelijk: “Ontbijten met een stuk fruit is een prima start van de dag. Er zitten veel goede voedingsstoffen in en het hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten,” zegt Tara Eikenaar, woordvoerder van het Voedingscentrum. “De kans is wel groot dat je van alleen een stuk fruit niet zo lang verzadigd blijft.”

Volgens het Voedingscentrum is het voor een volwassene goed om minimaal 2 stuks fruit per dag te eten. De woordvoerder benadrukt dat het niet uitmaakt op welk tijdstip dit gebeurt:

“Op meerdere momenten kiezen voor fruit kan juist helpen om er voldoende van binnen te krijgen. Het kan bij het ontbijt, maar ook bij de lunch, tussendoor of bij het avondeten.” 

Geldt dat ook voor vruchtensap?

Naast fruit uit het vuistje eten, drinken veel mensen vruchtensap bij het ontbijt. Is dat net zo gezond als een stuk fruit? Maakt het uit of je versgeperst sap, sap uit een pak of een smoothie van een winkel drinkt? 

De woordvoerder is er duidelijk over: “Als je fruit drinkt in plaats van eet, voel je minder goed wanneer je vol zit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je sap sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit of groente eet. 4 gepureerde of geperste sinaasappels drink je zo op, maar dezelfde 4 sinaasappels opeten lukt je niet zo snel.”

Veel suiker in vruchtensap

Ook krijg je door het drinken van sap veel suiker binnen, zonder de goede vezels van het fruit. In een glas sap van 250 milliliter zit al gauw 23 gram suiker, oftewel 5,5 suikerklontje. Zo krijg je in één glas dus evenveel calorieën binnen als in 4 porties fruit.

In een smoothie gaat vaak het hele stuk fruit, waardoor je iets meer vezels binnenkrijgt dan bij vruchtensap. Toch neem je hiermee ook te veel suiker in, omdat je het opdrinkt en niet hoeft te kauwen. Het advies van het Voedingscentrum is daarom: Sap en een smoothie kunnen af en toe best, maar je kunt fruit beter eten.

Is het ene fruit beter dan het andere?

Je hebt waarschijnlijk een voorkeur voor welk fruit je het liefst eet. Zijn er bepaalde fruitsoorten die minder goed voor je zijn? 

“Er zijn geen soorten fruit die je moet ontwijken. Alle fruitsoorten leveren weer andere goede voedingsstoffen. Het advies is daarom juist om lekker te variëren in het fruit dat je kiest,” aldus Tara Eikenaar, woordvoerder van het Voedingscentrum.