Zijn groente en fruit goedkoper op de markt of in de supermarkt?

Markt.jpg

Groente en fruit worden goedkoper in de supermarkten, blijkt uit onderzoek van data- en insightbedrijf Hiiper. Ben je nog voordeliger uit als je deze verse producten op de markt koopt? Radar vraagt het supermarktdeskundige Paul Moers.

Marktkoopman heeft minder kosten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: over het algemeen ben je goedkoper uit op de markt dan in de supermarkt. Dit heeft te maken met de kosten van beide partijen. Moers legt uit dat marktkoopmannen bijvoorbeeld geen marketingkosten of winkelkosten hebben. Supermarkten maken deze kosten wel en berekenen ze door aan de klant. 

Bovendien kun je in de supermarkt ook voorverpakte tomaten, appels of mandarijnen kopen. “En voor verpakkingen moet je altijd betalen”, vertelt de supermarktdeskundige. “Niks is gratis.” Een zak appels uit de supermarkt is daarom wel handig, maar ook iets duurder dan losse appels van de markt.

Supermarkt hanteert meer marge

Hiertegenover staat dat supermarkten op veel grotere schaal in kunnen kopen dan marktkoopmannen. Hierdoor is de inkoopprijs voor de marktkoopman een stuk hoger dan die voor de supermarkt. 

Hoe kan het dan dat appels, wortels en bloemkolen alsnog goedkoper zijn op de markt? “Marktkoopmannen nemen simpelweg genoegen met minder marge”, legt Moers uit. Ze verdienen dus minder aan de producten die ze verkopen dan supermarkten. 

Aanbiedingen van supermarkten

Toch pleit niet alles in het voordeel van de markt. “Supermarkten hebben vaak hele goede aanbiedingen”, vertelt Moers. “Daar kunnen ze op de markt niet tegenop.” Zijn de sinaasappels in de aanbieding in de supermarkt? Dan zijn ze waarschijnlijk een stuk goedkoper dan op de markt. 

Kwaliteit is hetzelfde

Dus wat is het eindoordeel: waar kun je groente en fruit het voordeligst kopen? “Als je een mandje vol groente en fruit koopt, ben je op de markt goedkoper uit dan in de supermarkt”, concludeert Moers. “Tenzij de supermarkt een aanbieding op groente of fruit heeft." 

Voor de kwaliteit maakt het overigens niet uit waar je jouw groente en fruit koopt. Moers vertelt dat de kwaliteit op beide plekken erg hoog ligt. Supermarkten, vooral Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo, besteden meer aandacht aan duurzaamheid dan ze doen op de markt. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van onze nieuwste artikelen? Dat kan! Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox.