background branding

Was jij je groenten en fruit voor je het eet? Dit zijn de voordelen

300522 fruit groente site.jpg

Even snel een appel meegraaien voor onderweg of op de markt een bakje verse blauwe bessen kopen. Het liefst eet je deze twee verschillende soorten fruit direct uit het vuistje op, maar is dat wel verantwoord? Of kun je het fruit echt beter even wassen? En hoe zit dat met een stuk groente dat je gaat bakken in de pan? Radar zocht het uit!

Om een lang verhaal kort te maken: het wassen van groente of fruit voor je het eet is niet noodzakelijk. Maar, het kan eventuele voedselvergiftiging wel voorkomen. 

Vieze handen, niezen en hoesten

Dit zit namelijk zo; met stromend water kun je stof, vuil of eventuele bacteriën van het fruit of je groente afwassen. Deze vervuilers kunnen van verschillende plekken afkomstig zijn, zoals de (vieze) handen van een vakkenvuller in de supermarkt of een niesende of hoestende voorbijganger op de markt. 

Daarnaast kunnen ook bepaalde bacteriën zoals E-coli en salmonella op gewassen voorkomen vanuit het sproeiwater dat op de vegetatie gespoten is. Dit soort bacteriën zijn echter ook niet helemaal af te wassen met wat kraanwater, hoewel je de kans op een voedselinfectie hierdoor wel kunt verkleinen. 

Onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid

Het wassen van een stuk groente of fruit is dus nooit slecht en kan je een eventuele voedselvergifiting besparen. Maar, de kans hierop is erg klein. In 2017 voerde de EUropese Autoriteit voor Voedselveiligheid nog een groot onderzoek uit onder ruim 88.000 stuks groenten op fruit. Op tweederde hiervan bleek helemaal geen bestrijdingsmiddel te zitten en in de meeste overige gevallen ging het om ongevaarlijke hoeveelheden. 

Ziek zul je dus niet snel worden van ongewassen fruit of groenten, maar viezigheid zul je er alsnog makkelijk af kunnen spoelen. Vind je dit fijn om te doen, ga hier dan vooral mee door! 

Zo zit het met pesticiden en landbouwgif

Naast deze relatief onschuldige bacteriën spelen ook de pesticiden mee die op de gewassen gesproeid worden. Dit landbouwgif wordt gebruikt om insecten, schimmels en onkruid weg te halen, maar veel mensen vrezen dit zelf ook binnen te krijgen. De kans hierop is echter niet heel groot, aangezien in de wet een maximale hoeveelheid is vastgesteld die amper een gevaar voor de gezondheid kan vormen. 

Bovendien zou je deze pesticiden ook niet kunnen vermijden door het wassen van je eten. Pieter Spanoghe, een hoogleraar die veel onderzoek doet naar pesticideresten op groenten en fruit zei eerder tegen De Volkskrant: ‘Als je pesticiden met kraanwater eraf zou kunnen wassen, zou een regenbui hetzelfde doen. Een boer zou dan na elke bui opnieuw bestrijdingsmiddelen moeten aanbrengen. De meeste pesticiden zijn daarom niet wateroplosbaar of trekken de plant in.’