background branding

Is het al tijd om je zomerbanden erop te zetten?

zomerbanden1-15042021.jpg

Wanneer de dagen warmer worden en de kans op winterse weersomstandigheden afneemt, ga je je als automobilist al snel afvragen of je de zomerbanden erop moet laten zetten. Wanneer is het juiste moment?

Winter- en zomerbanden dienen allebei een specifiek doel en het is dus ook van belang dat je ervoor zorgt dat je de juiste banden onder je voertuig hebt. 

Verschillen winter- en zomerbanden

Het belangrijkste verschil is dat zomerbanden harder zijn dan winterbanden, zodat deze bij hoge temperaturen beter functioneren. Winterbanden zijn van soepeler rubber gemaakt, wat juist weer een belangrijke functie heeft om bij lagere temperaturen veilig de weg op te gaan. Voor beide soorten ligt de grens op zo'n zeven graden: daarboven gaan winterbanden slecht functioneren en daaronder zijn het de zomerbanden die minder presteren. 

Een ander verschil is dat winterbanden meer groeven en een dieper profiel hebben, waarmee je meer grip hebt bij omstandigheden als sneeuw en regen. Dit werkt ook tegen aquaplaning. Zomerbanden hebben dit profiel een stuk minder, omdat je bij warm weer meer baat hebt bij een dichter profiel en meer contact met het wegdek. Dit zorgt onder andere voor een kortere remweg. 

Tot slot slijten winterbanden sneller bij hoge temperaturen.

Wanneer moet je de banden verwisselen?

Heel simpel, en een beetje flauw, maar je zet de zomerbanden erop als de weersomstandigheden hier aanwijzingen voor geven. Een belangrijke factor is de zeven graden. Als het structureel warmer is dan zeven graden heb je meer aan zomerbanden en eronder kun je beter nog even de winterbanden erop laten. Daarbij is het van belang hoe vaak het nog sneeuwt of regent. 

Branchevereniging Bovag adviseert om de zomerbanden er in april op te zetten en deze in oktober te vervangen voor winterbanden. De ANWB gebruikt de winter- en zomertijd als geheugensteun voor de momenten om de banden te verwisselen. 

Je kunt ook altijd even je garage om advies vragen als je twijfelt. 

Banden voor het hele jaar, een goed idee?

Je banden verwisselen is wel iets wat je even moet regelen. En het kost je ook wat. Met zogenaamde 'All weather-banden' hoef je niet te verwisselen, al zitten hier ook nadelen aan. 'Deze banden zijn weliswaar geschikt voor het hele jaar, maar ze blinken nergens in uit. All weather-banden zijn ideaal voor een tweede auto of voor wie vooral in de stad rijdt, waar de straten en wegen 's winters doorgaans goed schoongehouden worden', stelt Bovag.

Bron: ANWB / Bovag