Is het erg als je rubber van een GUM Soft-Pick doorslikt?

GUM-softpick-10052021.jpg

Tandartsen en mondhygiënisten adviseren vaak om (naast het poetsen) ook tussen de tanden te reinigen, veelal door middel van stokers of ragers. Soft-Picks van GUM zijn een soort ragers, echter bevatten deze rubberen 'filamenten' in plaats van traditionele haren. Radar ontving berichten van consumenten die zich afvroegen of het erg is als er een stukje rubber van de basis afbreekt en achterblijft in je lichaam. 

'Hoe gevaarlijk is het om bijna dagelijks kleine, rubberen haartjes door te slikken? Ik kan er niets over vinden maar ben wel bang dat dit op de lange termijn een slecht effect kan hebben', mailt een bezorgde consument. 

Waar zijn Soft-Picks van gemaakt?

Soft-Picks zijn gemaakt van thermoplastisch elastomeer (TPE), een synthetisch rubber. 'Een thermoplastisch elastomeer is een kunststof die bij kamertemperatuur elastisch is, en dus buigzaam, maar bij verhitting zacht en zelfs vloeibaar kan worden', zegt Remco Westerink, toxicoloog bij het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. 

Volgens Westerink worden TPE's voor van alles gebruikt, zoals tandenborstels, handvatten van klusgereedschap en de bumper of het dashboard van een auto. En dus ook voor Soft-Picks. 

'Rubber laat los bij verkeerd gebruik'

Fabrikant Sunstar stelt dat het product veilig is en dat het überhaupt niet de bedoeling is dat er stukjes afbreken en achterblijven. Dat dit wel gebeurt, wijt Sunstar aan verkeerd gebruik van de consument. 

'We raden gebruikers aan om het product niet in nauwe interdentale ruimtes te forceren.' Ook zou je een Soft-Pick niet meer dan één keer moeten gebruiken. 'GUM-producten zijn veilig wanneer ze worden gebruikt zoals bedoeld en aanbevolen', zegt de woordvoerder. 

Weinig gevaar, maar 'je moet geen hele Soft-Pick doorslikken'

Toch melden mensen dat er soms rubber loslaat, of dit nou komt doordat ze zo onvoorzichtig zijn of doordat er gewoon snel stukjes afbreken. Maar mocht dit een keer gebeuren, hoef je je volgens Remco Westerink niet veel zorgen te maken. 'Als er kleine stukjes achterblijven is dat geen enkel probleem, maar je moet natuurlijk geen hele Soft-Pick doorslikken', zegt hij. 

Ontsteking door achtergebleven stukje

Een andere consument vertelt ons een verhaal dat er een stukje van de Soft-Pick achterbleef in de mond en vervolgens is vast komen te zitten, wat uiteindelijk zorgde voor een tandvleesontsteking. 'Ik voelde een tijd iets zitten maar wist niet wat het was, totdat mijn mondhygiënist ontdekte dat er een stukje van de Soft-Pick in mijn tandvlees was gegroeid.' 

Volgens Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg, kan dit inderdaad voorkomen. 'Het achterblijven van een klein stukje Soft-Pick, dat niet de natuurlijke uitgang vindt door uitspugen of doorslikken, kan door een professionele mondzorgverlener worden teruggevonden. Meestal is dit niet schadelijk. Het blijven haken in tandvlees komt weleens voor, dat is echter niet beperkt tot de Soft-Pick, maar zie je ook weleens bij houten tandenstokers en zelfs bij haartjes van een rager of tandenborstel.' 

Als er een stukje afbreekt komt dit volgens Slot soms door foutief gebruik, maar het kan ook komen door een productiefout of een kleine verkeerde kracht op het product. 'Om dit te voorkomen is daarom van belang dat samen met een mondhygiënist of tandarts wordt gekeken welk hulpmiddel waar in de mond op welke manier het beste past', stelt ze.

Wat is je alternatief?

Het advies van de fabrikant is dus om de Soft-Picks maar één keer te gebruiken en ook niet te forceren tussen je tanden en kiezen. Zo is de kans dat er een stukje afbreekt volgens de fabrikant het kleinst, al kan het dan alsnog gebeuren. Dit is op zich niet heel erg, maar je kunt het misschien geen fijn idee vinden. Een simpele oplossing is om over te stappen op houten tandenstokers. Die zijn bovendien een stuk goedkoper én een groenere keuze. Doe dit wel altijd in overleg met je tandarts of mondhygiënist.