Is poeder beter voor je vaatwasser dan een tablet?

21-10-11-vaatwasser-tablet-vaatwastablet-poeder-wasmiddel-los-glansspoelmiddel-133483277_s.jpg

Je kunt toch weinig fout doen als je je vaatwasser aanzet? Blokje erin - die is all-in-one en de wikkel hoeft er niet eens af -, programma op 70 graden en de deur dicht. Voilà, zou je zeggen. Maar er is misschien wel een betere manier om de vaat te doen. Witgoedspecialisten delen hun tips.

Het gaat vooral om dat all-in-one-blokje met oplosbare wikkel. De drie bestanddelen van het blokje zijn wasmiddel, dat de vuile vaat schoonmaakt; zout om ‘hard’ water te verzachten door er kalk uit te verwijderen; en glansspoelmiddel, waardoor de vaat glanzend opdroogt.

Wasmiddel, zout en glansspoelmiddel los toevoegen

Je kunt de drie bestanddelen ook apart kopen en in de machine gieten. Dat is iets meer werk, maar is volgens Rob van Amsterdam (Dé Witgoed Specialist) en een anonieme witgoedreparateur het overwegen waard.

Ten eerste omdat tabletten het glansspoelmiddel weleens kunnen verspillen, legt Van Amsterdam uit. In blokjes is het middel namelijk zo verwerkt dat het bij 65 graden oplost, want de meeste vaatwassers gebruiken die temperatuur om na te spoelen. Als je een cyclus draait van 65 graden of hoger, dan is het glansspoelmiddel al verdwenen voordat de machine begint met naspoelen. Je kunt dan vaat krijgen met strepen. Echter, als je het middel apart toevoegt, als vloeistof, dan voegt de vaatwasser die pas op het juiste moment toe.

Oplosbare wikkel lost niet altijd op

De tweede reden is dat de ‘oplosbare’ wikkel van het blokje problemen kan opleveren voor de machine. Hij lost niet altijd op, zeker niet bij wasprogramma’s op lagere temperatuur en zogenaamde eco-programma’s. De resten van de wikkel kunnen dan in de motor of de sproeiarm terechtkomen, waar ze de boel blokkeren.

Ten slotte kun je zout noch wasmiddel zelf doseren als je een tablet gebruikt. Heb je een kleinere vaatwasser of weinig vaat, dan gebruik je misschien meer wasmiddel dan nodig, terwijl je die precies kunt afmeten met los poeder. (Tip: er zijn flessen met poeder die je op hun kop kunt houden om de dop met de juiste dosering te vullen.) Hetzelfde geldt voor zout: in verschillende delen van Nederland heb je verschillende hoeveelheden zout nodig om het water zacht te maken. Waterhardheid verschilt van regio tot regio, maar blokjes hebben een standaard hoeveelheid zout. Die kan dus te veel of te weinig zijn.

Is je vaatwasser ingesteld op waterhardheid?

Overigens kunnen nieuwere vaatwassers rekening houden met de waterhardheid van de regio waar je woont. Dan moet de machine wel goed zijn ingesteld. Sommige verkopers nemen de tijd om dat te doen als ze een vaatwasser komen installeren; grote witgoedverkopers met snelle service willen het instellen van de vaatwasser nog weleens aan de klant zelf overlaten. Je kunt het immers zelf doen als je de handleiding van de vaatwasser raadpleegt - maar goede kans dat je die ongelezen in een kastje hebt gelegd. Controleer dus of je machine goed staat ingesteld. Misschien betaal je voor een teveel aan zout, dat bovendien onnodig in het water belandt. De watermaatschappijen zijn daar niet blij mee.

Je krijgt met de all-in-one-tablet dus gemak, maar ook problemen. Met deze info van experts kun je een weloverwogen keuze maken tussen tablet en poeder. En bedenk: het is sowieso makkelijker dan afwassen!