Maak je eigen wasmiddel om geld en plastic te besparen

witte detergent.jpg

Zelf vloeibaar wasmiddel maken is heel eenvoudig, goedkoop en stukken beter voor het milieu dan duur en chemisch wasmiddel in plastic flacons. We delen graag dit recept met je ter ere van Mei Plasticvrij, een uit België overgewaaid burgerinitiatief om een maand lang minder plastic te gebruiken.

Heb je graag een dikkere vloeibare zeep, dan gebruik je het beste zeepvlokken met biologische palmolie. Gebruik je liever geen palmolie, dan kun je ook een blok Marseillezeep gebruiken, maar dan is je zeep wel dun en vloeibaar. Aan de werking van je wasmiddel verandert het wel of niet toevoegen van palmolie niets. 

Twee wasmiddelen maken

We maken afzonderlijk wasmiddel voor witte was en voor bonte was. Een klein kopje (150 ml) volstaat voor een volle wasmachine. 

Dit heb je nodig

  • 80 gram geraspte Marseillezeep of zeepvlokken
  • 5 liter water
  • Voor witte was: 40 gram baking soda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout, veel namen voor hetzelfde product)
  • essentiële olie met een geur naar keuze (bijvoorbeeld lavendel, lemongrass of eucalyptus)

Zo ga je te werk:

  1. Doe de zeep en 1 liter water in een kookpot en laat het kort opkoken. Dat hoeft geen afgedankte kookpot te zijn: je kunt het mengsel er makkelijk uitspoelen en de pot erna gebruiken om in te koken.
  2. Voeg er nog eens 4 liter water aan toe en laat het mengsel opnieuw kort koken. 
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de baking soda toe voor het wasmiddel voor witte was. Voor het andere wasmiddel laat je dit achterwege. Roer het mengsel even door tot het stopt met bruisen.
  4. Laat het mengsel even afkoelen en mix het als dat nodig is tot het helemaal vloeibaar wordt. Je kunt je mixstaaf erna met een gerust hart afspoelen en gebruiken. 
  5. Giet je zelfgemaakte wasmiddel in glazen flessen of in een lege plastic flacon die je hebt gespaard. 

Azijn gebruiken als wasverzachter

Ook dure wasverzachter kopen is nergens voor nodig. Wasverzachter kan slecht zijn voor onder andere je kleren, gezondheid en droger.

Voeg liever een geut schoonmaakazijn toe voor zachte was. De azijn is geurloos, dus je was zal heerlijk naar marseillezeep blijven ruiken. 

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVara) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.