Is videodaten dé manier om een nieuwe partner te ontmoeten in coronatijd?

Videodaten_12.05.2020.jpg

Door de coronacrisis wordt het moeilijker om een nieuw iemand te ontmoeten. Internetdaten maakt daarom nu een enorme vlucht. Mensen zijn niet alleen actiever op datingplatforms, maar houden ook langere gesprekken. 
 

Als je een leuk iemand ontmoet op een datingsite, is de kans groot dat jullie elkaar na verloop van tijd willen ontmoeten en op date willen gaan. Vanwege het coronavirus is een echte date misschien geen slim idee. Een videodate zou daarom een goed alternatief kunnen zijn. Radar spreekt met Elisabeth Timmermans, schrijfster van het boek 'Liefde in tijden van Tinder' over hoe je zo veilig mogelijk een videodate kunt houden. 

Bouw het contact op

Via een datingsite daten kan een risico zijn. Je kunt de intenties van iemand immers niet inschatten als je elkaar nog niet kent. Het fijnst is volgens Timmermans dan ook om het gesprek op te bouwen. Eerst tekstueel contact via een chat, dan met alleen de stem en vervolgens contact via een videodienst. 

Voordelen van videodaten

Ook afgezien van de coronacrisis kan het veilig zijn om eerst een videodate in te plannen met je match. Als je date toch niet blijkt te zijn wie hij of zij zegt te zijn, kun je altijd het videogesprek beëindigen. Wanneer je echt gaat daten, kun je natuurlijk weglopen, maar dan loop je het risico dat je achtervolgt wordt. 

Als je een videodate niet leuk vindt, kun je de date makkelijk beëindigen door op te hangen. Als je in het echte leven afspreekt is het moeilijker om iemand te kwetsen. Het kan dan misschien beter zijn om te zeggen dat je niet verder wil bellen. Je zou ook kunnen zeggen dat de verbinding slecht is om niet op een botte manier het gesprek af te kappen. 

Eerst emotionele binding

Omdat je elkaar niet kunt aanraken bij een videodate, bouw je via een videodate vooral de emotionele binding op. Je hebt veel gesprekken met elkaar maar kunt elkaar niet aanraken. Dit kan pas als je elkaar in het echt ontmoet. De sensuele binding komt dus later pas.

Gegevens delen

Sommige datingsites maken het mogelijk om binnen de applicatie te videobellen. Zo heeft Tinder aangekondigd een videobelfunctie toe te voegen in juni. Een voordeel van een functie binnen site of app is dat je geen aanvullende gegevens hoeft te delen, zoals een telefoonnummer voor FaceTime of je Skype-account. Het delen van aanvullende gegevens heeft als risico dat je door je match digitaal gestalkt kunt worden.