Je autosleutel kwijt of kapot: wat nu?
Autosleutels zijn tegenwoordig kostbare computertjes geworden. Raak je ze kwijt of gaan ze kapot, dan kan je dat veel geld kosten. Wat kun je doen om je sleutels en daarmee ook je portemonnee te beschermen?
Autosleutel is kwetsbaar
Je auto terugvinden op een grote parking, hem op afstand op starten, stoelpositie en binnentemperatuur instellen; Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het doen via steeds geavanceerdere autosleutels. Maar met al die handige snufjes is je sleutel ook behoorlijk kwetsbaar geworden.
De knoppen van autosleutels zijn meestal van zacht materiaal gemaakt. Druk je ze vaak in, dan kunnen ze scheuren. Dan is er de sleutelbehuizing (de voor- en achterkant van de sleutel). Die bestaat meestal uit twee delen, die bij slijtage los kunnen komen. Op dat moment is het kwetsbare printplaatje niet beschermd tegen vocht en vuil en kun je wachten op problemen.
Siliconen hoesje kan uitkomst bieden
Een aanrader: koop een siliconen hoesje dat je over de sleutel heen schuift. Zo is hij ook nog beter beschermd tegen regen, duikelpartijen en geschuif in je broekzak. Je hebt ze al voor minder dan een tientje.
Ook als je knopjes al beschadigd zijn, kun je de levensduur van je sleutel soms nog wel rekken met zo’n hoesje. Is de behuizing kapot en je bent een beetje handig dan geeft autoweek je een stappenplannetje om je sleutel zelf te fiksen.
Lege batterij, want nu?
Geloof het of niet: sleutels die ‘het niet meer doen’ moeten vaker dan je denkt gewoon een nieuw knoopcelletje hebben. Het type knoopcelbatterij kun je vinden in het serviceboekje van de auto.
Zit er geen fysieke sleutel aan je autosleutel, dan is een lege batterij heel irritant, omdat je de portieren niet meer kunt openen. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra knoopcellen bij de hand hebt.
Verborgen fysieke sleutel
Lang niet iedereen weet overigens dat in veel elektrische autosleutels nog een gewone sleutel ‘verborgen’ blijkt te zitten. Vaak zit die sleutel op de plek waar ook de sleutelring bevestigd is. Sommige sleutels springen eruit als je op een knopje drukt of aan een klepje trekt. Andere moet je er zelf uitpeuteren.
Zo vind je het sleutelgat
De volgende truc is het vinden van het fysieke sleutelgat, dat in moderne auto’s niet altijd direct zichtbaar is. Het zit meestal verstopt achter een klein klepje naast de handgreep van het portier aan de bestuurderskant.
Tot slot moet je nog weten hoe je de auto kunt starten. Het traditionele startsleutelgat is namelijk steeds vaker afwezig. Kijk ook hiervoor even in het boekje; meestal is er een namelijk een uitsparing waar je de sleutel in moet plaatsen. In de behuizing zit vaak een chip, waarmee je de startonderbreking uitzet. Zo kun je toch weer rijden.
Zoveel kost een nieuwe autosleutel
Veel autosleutels kun je bij een autosleutelspecialist kopen, inclusief programmering voor jouw auto. De kosten liggen, afhankelijk van het merk, ongeveer tussen de 125 euro en 300 euro. Dat is veel geld, het is eenvoudiger en voordeliger om een elektronische autosleutel te kopiëren en te programmeren, wanneer je nog een werkende sleutel hebt.
Heb je geen werkende sleutel meer, dan wordt het duurder. Zeker bij verlies of diefstal moet de hele auto soms opnieuw worden geprogrammeerd, om te zorgen dat de vermiste sleutels niet langer functioneren.
Bewaar reservesleutel buiten de auto
“Je autosleutel kwijtraken is vooral tijdens de vakantie enorm vervelend.”, zegt Annelies Tichelaar van de ANWB. “Neem altijd je reservesleutel mee en hang die niet aan dezelfde bos als je andere autosleutel.”
“Leg hem ook niet in het handschoenenvakje, want daar kun je niet meer bij als sleutel verdwenen of kapot is. Vergeet ook niet om alle autopapieren buiten de auto bij de hand te hebben. Mocht je ooit beide sleutels kwijtraken, dan heb je de documenten nodig om een nieuwe sleutelset bij de dealer aan te vragen.”