background branding

Je buitenlandse plantje kan rampzalig zijn voor de Nederlandse boer en natuur

22-07-22-nvwa-planten-buitenland-ziekte-natuur-116323113_m.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vakantievierders op geen planten of stekjes mee te nemen uit andere landen. Die kunnen ziektes bevatten die soms 'zeer ernstige' gevolgen kunnen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in ons land. De NVWA noemt speciaal de xylella-bacterie, die heel schadelijk kan zijn voor een groot aantal plantensoorten.

Xylella fastidiosa wordt 'razendsnel' verspreid door schuimcicades, insecten die ook in Nederland veel voorkomen. De mens loopt geen gevaar, maar 300 plantensoorten wel. 'Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast', weet de NVWA. Ook in Frankrijk, Spanje en Portugal komt Xylella al voor.

Plantenquarantaine van vier jaar

'Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden', zegt Marieke van Lent, NVWA-crisisadviseur plantgezondheid. 'En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag vier jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine.'

Bron: ANP