Je eigen spiraaltje weghalen: op TikTok gebeurt het

21-10-4-spiraal-spiraaltje-iud-iudremoval-tiktok-trend-eigen-diy-verwijderen-138018901_s.jpg

Het is een bizarre video: een vrouw buigt voorover naar de camera, toont haar hand met een blauw-rubberen handschoen en steekt die tussen haar benen. Ze kijkt even moeilijk en een moment later bungelt een anticonceptiespiraal tussen haar vingers. ‘Het kostte me maar twee minuten!’ schrijft ze erbij. Met dit filmpje lanceert de Amerikaanse Mikkie Gallagher een heuse TikTok-trend, ‘#iudremoval’, waarbij vrouwen hun eigen spiraaltjes verwijderen. 

Andere vrouwen op TikTok vertellen in video’s en comments dat ook zij hun eigen spiraaltjes hebben weggehaald. Zelfs een verloskundige op TikTok, Dr. Jennifer Lincoln, zegt dat zij twee keer een eigen spiraal heeft verwijderd. Mocht je het zelf willen proberen, zegt ze erbij, moet je wel stoppen als het pijn doet of als je het touwtje niet kunt vinden. 

Kun je je eigen spiraal verwijderen?

We leggen de trend voor aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Woordvoerder Carla van der Wijden zegt hetzelfde als Jennifer Lincoln: ‘Ik zou het nooit propageren om het zelf te doen. Maar dat vrouwen hun spiraal zelf verwijderen lijkt mij geen probleem, als ze maar stoppen wanneer het pijn doet.’ Het is dus mogelijk om te doen, hoewel niet raadzaam.

Verschillende mensen die meedoen aan de TikTok-trend beschrijven verschillende fysieke en mentale klachten waardoor ze van hun spiraal af willen. In Nederland is onregelmatig bloedverlies de meest voorkomende reden om een spiraaltje te laten verwijderen, zegt Van der Wijden.

Waarom niet naar de dokter?

Maar waarom zou je de handeling niet laten uitvoeren door een professional? Wellicht ligt de verklaring in het verschil tussen het Nederlandse zorgsysteem en dat van de VS, waar de meeste video’s vandaan komen. Zorg is relatief duur in de VS, terwijl het verwijderen van een spiraaltje in Nederland wordt gedekt als het bij de huisarts gebeurt. Als het niet lukt bij de huisarts moet de gynaecoloog het doen, wat wel geld kan kosten. Maar dan zou eigenhandig verwijderen dus ook niet mogelijk zijn. 

Van der Wijden wil niet speculeren over redenen dat mensen hun spiraal zelf willen verwijderen. Ze vraagt zich af waarom de vrouwen van de #iudremoval-trend niet meer tevreden zijn over hun spiraal. ‘Ze hebben het spiraal zelf laten plaatsen. Het is interessant waarom ze nu tot een ander inzicht zijn gekomen en wat ze nu gaan gebruiken als alternatief.’