background branding

Je geeft je vakantiegeld opvallend minder uit aan vakantie

200717 vakantiegeld.jpg

Het aantal mensen dat hun vakantiebijslag ook echt voor hun vakantie gebruikt, is in vergelijking met vorig jaar met een derde gedaald. Veel heeft waarschijnlijk te maken met de coronacrisis, maar de vraag blijft: waar geef jij het bedrag dit jaar dan wel aan uit?

Alle werknemers hebben recht op vakantiegeld, dat meestal in mei of juni wordt uitbetaald. Maar in plaats van zichzelf na een jaar hard werken gelijk met een zomerreis te belonen, schuift 31 procent het bedrag op het spaarboekje. Dat blijkt uit een poll van Radar waarop 1665 mensen hebben gereageerd.

<span><span><span><span><span><span>Als er geen tweede golf komt, ga ik in het naseizoen met vakantie. Tot dusverre blijft vakantiegeld op de spaarrekening, in afwachting van betere tijden</span></span></span></span></span></span>
Anonieme pollrespondent

Gelijk op het spaarboekje

Dat reizen dit jaar moeilijker is, lijkt daarvoor niet de hoofdreden te zijn. Ook vorig jaar liet 28 procent via de poll weten het geld liefst te parkeren. De grootste groep ziet de vakantiebijslag met andere woorden als spaargeld of als gewone aanvulling op hun jaarinkomen.

grafiek-waar-geef-je-vakantiegeld-aan-uit_780.jpg
 

Toch maar niet op reis?

Wie vorig jaar het bedrag niet op de spaarrekening schoof, koos er het vaakst voor het echt in hun vakantie te investeren. Maar die groep (24%) is dit jaar met een derde gekrompen (16%). Dat betekent dat mensen het bedrag dit jaar naast sparen het liefst aan een grote aankoop (14%) besteden ('iets waar ik anders het geld niet voor heb'), 'niets bijzonders (15%) of iets 'anders' (19%).

<span><span><span><span><span><span><span>Ik gebruik vakantiegeld voor vakantie. Dus ik probeer een paar weken in Spanje te overwinteren. Ik hoop dat het doorgaat.</span></span></span></span></span></span></span>
Anonieme pollrespondent

Wat opvalt in die laatste groep, is het grote aantal mensen dat aangeeft hun (achterstallige) rekeningen en schulden af te lossen met het extra geld. Ook belastingen afhandelen wordt vaker vermeld. Grote aankopen die worden gedaan zijn bijvoorbeeld wasmachines, elektrische fietsen of zaken om het huis op te knappen.

<span><span><span><span><span>De vakantie is al geboekt en betaald als we het krijgen, dus gaat het vakantiegeld naar een paar hoge rekeningen die ik meestal in mei ontvang, zoals de autoverzekering</span></span></span></span></span>
Anonieme pollrespondent

Niet iedereen geniet vakantiebijslag

Onder de respondenten zijn maar een handvol mensen door de coronacrisis hun vakantiegeld verloren. Maar uit de poll spreekt ook een groep (6%) die geen vakantietoelage krijgt, zoals zelfstandigen, gepensioneerden, huisvrouwen en -mannen en mensen zonder inkomen. Voor alvast een van hen is even rust kunnen nemen hoe dan ook belangrijk: 'Ik krijg dan wel geen vakantiegeld, maar ik geef mijn geld wel aan vakantie uit.' 

Doe je ook mee?

Wil jij ook graag je mening en ervaring delen? Op de Testpanelpagina staat een nieuwe poll. Je kunt je ook aanmelden om vragenlijsten van het Radar Testpanel in te vullen. Je krijgt dan twee keer per maand ongeveer een uitnodiging om ons over jouw eigen situatie te vertellen.