background branding

Je hond alleen thuislaten? Zo lang kun je maximaal wegblijven

20092021 hond.jpg

Je hond alleen thuislaten. Je ontkomt er niet aan als je buitenshuis werkt of andere bezigheden hebt en je trouwe viervoeter helaas niet mee kan. Uiteraard is iedere hond een andere tijd gewend, maar wat is nou eigenlijk een verantwoorde tijd om hem/haar alleen te laten?

'Het blijkt in ieder geval korter te zijn dan je denkt', meldt RTL Nieuws.

Sociale dieren

Wanneer die grote, droevige ogen je aanstaren of je hond begint te janken, kan het moeilijk zijn om je huis te verlaten, al is het soms maar even. Maar je grote vriend kan helaas niet altijd mee. Alhoewel het voor iedere hond anders is, zijn honden over het algemeen erg sociale dieren. 'Ze zijn afstammelingen van de wolf en zijn dus gewend om in een roedel te leven', aldus het nieuwsplatform.

Maximaal drie à vier uur

Honden kunnen om die reden niet al te lang alleen blijven, stelt hondentrainster Tamsin Durstin in Metro UK. 'Ze kunnen eigenlijk niet langer dan drie à vier uur alleen zijn.' Hier moet wel een kanttekening bij worden geplaatst: net zoals mensen, kunnen ook honden andere karaktereigenschappen hebben. De ene hond kan zodoende beter alleen zijn dan de andere.

Train je hond

Het is daarom van groot belang om je hond vanaf het begin gelijk te trainen. Blijf in het begin wat korter weg. Je huisdier kan zo wennen aan alleen zijn, zodat hij/zij niet in paniek raakt.

Voorbereiding

Als je je hond meerdere uren alleen laat, kan een goede voorbereiding ook helpen. Maak een wandeling, zodat je hond lekker moe wordt en thuis kan rusten als je weg bent. Speeltjes kunnen ook helpen om verveling en eenzaamheid tegen te gaan.

Leeftijd van je hond

Zowel RTL als de hondentrainster benadrukken dat het slechts een richtlijn is. Iedere hond is anders, maar ook de leeftijd van je huisdier kan een rol spelen. Jonge honden kunnen heel speels zijn en (nog) niet zindelijk, waardoor ze meer aandacht nodig hebben en je niet al te lang weg kan blijven. Maar ook oudere honden kunnen soms minder lang alleen blijven door ouderdomskwaaltjes als dementie, doofheid, incontinentie of staar. Als baasje ken jij je hond uiteindelijk het best!

Meer over