Je kunt je statiegeldflesje vanaf september inleveren op NS-stations

7aprilstatiegeldflesjes.jpg

De NS gaat vanaf september op de vijf grootste treinstations automaten neerzetten voor het inleveren van plastic statiegeldflesjes. Op de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven komen voor het einde van het jaar zeventien automaten te staan. Volgens de NS kunnen op die manier jaarlijks zeker 10 miljoen flesjes worden ingezameld.

Reizigers krijgen door een QR-code te scannen via een app op hun smartphone vrijwel gelijk vijftien cent statiegeld op hun rekening gestort. Het spoorbedrijf wil uiteindelijk op vijftig stations zogenoemde inlevermachines plaatsen. In 2023 worden ze op nog eens zeventien locaties neergezet.

NS wil bijdrage leveren 'aan het terugdringen van afval op stations'

De NS zegt met het initiatief een bijdrage te willen leveren 'aan het terugdringen van afval op stations en de wettelijke verplichting van producenten en importeurs van verpakkingen om 90 procent van de PET-flessen in Nederland opnieuw te gebruiken'. In 2040 wil het bedrijf alle treinstations 'afvalvrij' hebben.

Vanaf eind dit jaar is het ook mogelijk drankblikjes in te leveren bij de inlevermachines op de stations. Met ingang van 31 december wordt namelijk ook op blikjes statiegeld ingevoerd. Voor flesjes is dat sinds juli vorig jaar al het geval. Momenteel is het onder meer bij supermarkten en tankstations mogelijk plastic flesjes in te leveren voor statiegeld.

Bron: ANP