Je verkleurde vershoudbakje wordt weer schoon en helder met deze trucs

vershoudbakje84701202_l_normal_none.jpg

Je hebt ooit pasta met tomatensaus bewaard in je vershoudbakje en nu is het plastic niet meer helder en wit, maar oranje. De vaatwasser noch de vaatborstel krijgt het weer mooi. Dat is balen, want je wilt geen frisse salade eten uit een vies uitziende bak. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de verkleuring weg te poetsen.

Voor de eerste manier heb je nodig: een pak baksoda, ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd (geen bakpoeder, dat is iets anders). Giet wat baksoda in je vershoudbakje en doe er warm water bij totdat het mengsel een soort pasta wordt. Poets met een vaatborstel of tandenborstel die pasta rond in het bakje. Dat verwijdert de kleur en eventuele geurtjes, tenzij die heel hardnekkig zijn.

Soda tegen sterke verkleuring van het vershoudbakje

Is de kleur niet zomaar weggepoetst, dan kun je toch nog twee truucjes met de soda uithalen. Laat de soda-pasta in het bakje allereerst een paar uur zitten om in te trekken, voordat je gaat schrobben. Voeg vervolgens een beetje azijn toe aan de pasta, dan gaat hij schuimen. Wees hier voorzichtig mee en doe geen deksel op het bakje als deze chemische reactie plaatsvindt, want dan kan hij openknallen. Het schuim helpt wel met het schoonmaken. 

Citroen als natuurlijk schoonmaakmiddel

Citroen is een schoonmaakmiddel dat gewoon aan de bomen groeit. Snijdt een citroen in stukken en wrijf die over het vershoudbakje heen. Of knijp een citroen uit in het bakje (dat gaat trouwens makkelijker als je hem 30 seconden in de magnetron verwarmt), doe de deksel erop en schud het sap naar alle kanten. Net als bij de baksoda kun je het citroensap ook lang laten intrekken voor een sterker effect. 

De keukenpapier-hack tegen verkleurde bewaarbakjes

Deze hack is zo simpel dat het een goocheltruc lijkt. Vul het vershoudbakje met een beetje warm water, afwasmiddel en een stuk keukenpapier. Sluit het en schud het een minuut lang flink heen en weer. In die minuut hecht de kleur zich aan het papier in plaats van aan het plastic. 

Laat je vershoudbakje lekker zonnen

Als het een zonnige dag is, heb je dubbel geluk: het is lekker weer én je kunt je vershoudbakje schoon krijgen zonder moeite. Zet de verkleurde bak simpelweg in het zonlicht en laat hem daar een paar uur staan. De zon zal de vieze oranje kleur verbleken. Zorg er wel voor dat hij niet te heet wordt, want dan vervormt het plastic.

Bron: Max Vandaag