Jeuk! Dit kun je het beste doen tegen muggen­bulten

02092021 muggenbulten.jpg

De een heeft amper last van muggenbulten, terwijl de ander vol zit en als een gek loopt te krabben. Welke middeltjes werken nu écht tegen tegen de jeuk?

Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek Mug', heeft een aantal tips.

Waarom krijg de een wel een ontsteking en de ander niet?

Het is ten eerste goed om te weten hoe het precies zit met muggenbeten en ontstekingen. 'Of je een bult krijgt van een muggenbeet, en hoe groot en rood die is, verschilt per persoon', meldt Knols in het AD. Een muggenbult is namelijk een ontstekingsreactie. 

Vrouwtjesmuggen laten via hun speeksel een lichaamsvreemde eiwit achter in onze huid. Hierdoor stolt je bloed niet en kan je bloed makkelijk worden opgezogen. Kinderen hebben doorgaans meer last van (grote) muggenbeten. Naarmate je ouder wordt, raakt je immuunsysteem meer aan het muggenspeeksel gewend.

Waarom jeuken muggenbulten?

De jeuk en de verdikking hebben ook te maken met je immuunreactie tegen muggenspeeksel die je van kleins af aan hebt opgebouwd. Het is een reactie op de stollingsfactoren.

Placebowerking?

Volgens de entomoloog hebben veel middeltjes een placebowerking. Zo wordt de warmtepen steeds vaker gebruikt. Dit is een stick waarmee je warmte aanbrengt op de bult. Hierdoor zouden alle onaangename reacties van een muggenspeekselinjectie verwijderen. 'De speeksel­eiwitten circuleren echter door het hele ­lichaam, niet enkel op de plek van de beet.'

Andere mensen geloven heilig in huis-tuin-en-keukenmiddeltje, zoals tandpasta en lavendelolie. Ook azijn wordt online vaak genoemd al een hulpmiddeltje. De jeuk verzachten door met je nagels hard een kruisje te drukken in de bult, wordt tevens genoemd. Maar hiermee overtref je slechts de jeuk met een pijnprikkel.

Welke middeltjes werken tegen de jeuk?

Knols somt een aantal middeltjes op, maar hij heeft ook simpele conclusie:

  • Mentholzalf: Een crème op basis van menthol koop je al bij de apotheek of drogist voor minder dan 10 euro.
  • Hydrocortison: Die werkt ontstekingsremmend en wordt daarom vaak gebruikt tegen extreme jeuk.
  • Een lotion van Azaron (Insectenbeet crème) koop je bij de apotheek of buitensportzaak voor ongeveer 6 euro.’’

'Máár over het algemeen kan elke zalf helpen.'

Dermatoloog Bing Thio verklaarde eerder al tegenover Radar dat een hormoonzalf (ook wel: corticosteroïdenzalf of anti-eczeemzalf) het meest effectief is tegen de jeuk die je krijgt van de ontstekingsreactie. 'De zalf helpt niet alleen bij jeuk door muggenbeten, maar ook bij beten door andere insecten.' De crème is verkrijgbaar via je (huis)arts of dermatoloog.

Allergische reactie

Bij een allergische reactie kun je ook antihistaminetabletten slikken, waaronder Prevalin Allerstop of Reactine. Deze middelen kun je zonder recept kopen bij de drogist.

DEET

Knols adviseert ten slotte op te letten wanneer je DEET smeert: "Het werkt goed, maar lost ook plastic op". Als alternatief kun je een biologische variant aanschaffen. 

Muggen weren

Het is natuurlijk het meest fijn om helemaal geen last te hebben van muggen! Met dit vierstappenplan kun je effectief muggen weren uit je huis.

Bron: AD/Radar