background branding

Jij wilt isoleren, je verhuurder niet. Hoe verduurzaam je dan je sociale huurwoning?

22-09-16-radar-duurzaam-extra-fokke-isoleren-brabant-wonen-woningcorporatie.jpg

Een tochtige hoekwoning met een laag energielabel: daarin woont Fokke Alma in de gemeente Drachten. Hij huurt de sociale huurwoning van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) en wil graag betere isolatie en zonnepanelen. Toch komt hij niet verder bij de eigenaar. Het is een probleem dat veel huurders in Nederland herkennen, dus Radar zoekt een oplossing. 

Stijgende energierekeningen en geen eigen huis. Voor veel mensen die een huurwoning hebben betekent dat volledige afhankelijkheid van de verhuurder als het gaat om verduurzaming. De vraag is: wat kan je zelf doen en kan je de verhuurder dwingen tot verduurzamen?

Op zoek naar isolatie in Fokkes woning

Voor Radar: Overleef de energierekening ging verslaggever Fons langs bij Fokke, samen met energieprestatiedeskundige Jurgen Kil. Jurgen meet de woning van Fokke door om te zien op welke manier zijn huis geïsoleerd zou kunnen worden om minder gas te verbruiken. 

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Slechte isolatie in gevels en vloer

Er blijken flink wat mogelijkheden te zijn om te isoleren, zo merkt Jurgen op. De zijgevel van Fokkes hoekwoning blijkt niet geïsoleerd, terwijl dat volgens Jurgen wel zou moeten bij hoekwoningen. Door een slecht geïsoleerde zijgevel gaat namelijk heel veel warmte verloren, zegt hij. De isolatie in de zolder blijkt daarnaast weinig warmte tegen te houden, en er is helemaal geen isolatie aanwezig onder de vloer. Jurgen raadt dringend aan: ‘Deze woning zou naar mijn mening op de lijst moeten komen staan om te verduurzamen.’ 

Zo vind je zelf het energielabel van je woning

Het blijkt dan ook dat Fokkes huurhuis energielabel F heeft, want het energielabel van je woning kun je zelf opzoeken via de website van Milieu Centraal. Als Fokke aan de woningbouwvereniging SWA vraagt naar verduurzaming, antwoordt die dat er verduurzaamd gaat worden… maar dat er geen garanties te geven zijn over wanneer dat gaat gebeuren. De directeur van SWA wil ook niet reageren op vragen van Fons, want ze wil niet via de media uitleg geven aan huurders. 

Zo vraag je als huurder verduurzaming aan bij je verhuurder

Als huurder kun je je verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie, dakisolatie of isolatieglas. Dat moet je schriftelijk doen. De Woonbond heeft een voorbeeldbrief op haar website staan. Bij energiebesparende maatregelen gaat de huur vaak wel omhoog. De Huurcommissie kan advies geven over een redelijke stijging van de huur. Hier vind je de website van de Huurcommissie.

Gaat je verhuurder niet akkoord met je voorstel of komen jullie er niet uit? Dan is een gang naar de rechter het enige wat je kan nog doen. Dat is vaak kostbaar, maar kan wel succesvol zijn, zoals bij huurders in Amsterdam. Zij wilden dubbel glas en vloerisolatie in ruil voor huurverhoging. De verhuurder weigerde, maar de rechter oordeelde dat de eigenaar wel degelijk dubbelglas en vloerisolatie moest regelen.

Zelf aan de slag om energie te besparen

Als huurder kan je zelf ook maatregelen nemen, zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie en schuimhoesjes om cv-leidingen. (Lees hier meer doe-het-zelf-tips.) De Woonbond noemt dit laaghangend fruit 'want muurisolatie en dubbel glas doet uiteraard veel meer, maar dat zijn taken van de verhuurder'. Qua stroombesparing adviseert de Woonbond om apparaten die tien jaar of ouder zijn te vervangen voor een nieuw apparaat met een zuinig energielabel (a of b). De stroomkosten zijn dan vele malen lager, waardoor de meerprijs snel is terugverdiend. (Welk apparaat moet je als eerste vervangen? Radar zocht uit wat het meeste oplevert.)