Jongeren: 'Meer anticonceptie voor mannen én vergoeding vanuit basisverzekering'

1:02 anticonceptie.jpg

Jongeren zijn toe aan meer anticonceptie voor mannen, laat een onderzoek zien van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Van de jongeren wil 65 procent dat er meer anticonceptiemiddelen voor mannen op de markt komen, om zo de verantwoordelijkheid eerlijker te verdelen.

Aan het onderzoek deden 3500 jongeren van 16 tot en met 34 jaar mee. Negen op de tien deelnemers (87 procent) vinden dat je er samen voor moet zorgen dat je niet ongewenst zwanger raakt. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar nieuwe anticonceptiemiddelen voor mannen, zoals een anticonceptiegel, -pil of injectie. De helft van de jonge mannen (53 procent) zou de mannenpil wel willen slikken.

In Dokters van morgen is te zien dat er al vooruitgang is op dit gebied. Zo wordt er op dit moment wereldwijd getest met een anticonceptiegel voor mannen en tot dusver zijn de resultaten positief.

Grote behoefte aan anticonceptie in de basisverzekering

Bijna alle vrouwelijke deelnemers (93 procent), maar ook een meerderheid van de jonge mannen (77 procent) willen dat anticonceptie vergoed wordt door de basisverzekering. Vrouwen onder de 18 jaar krijgen anticonceptiemiddelen vergoed, voor 18 tot 20-jarigen valt het onder het eigen risico en boven de 21 jaar moet het zelf betaald worden.

Van de jonge mannen die nu een relatie hebben, zegt een derde dat ze meebetalen aan de anticonceptie van hun vrouwelijke partner. Vaak wordt de pil of het spiraaltje afgerekend van de gezamenlijke rekening. Veel deelnemers die niet meebetalen (40 procent) zeggen dat ze er nooit bij stil hebben gestaan om de kosten te delen.

Meer informatie over de verschillende anticonceptiemiddelen

Radar over anticonceptie

Radar besteedde eerder aandacht aan het anticonceptiemiddel 'Ballerine'. Deze nieuwe koperspiraal blijkt onvoldoende te beschermen. Het anticonceptiemiddel is al meer dan een jaar op de markt en in deze tijd werden meerderen vrouwen met dit spiraaltje ongewenst zwanger. 

Wil je hier meer over te weten komen? Bekijk dan deze video over overwachte zwangerschap met de Ballerine spiraal.

Bron: ANP