Kabinet wil hogere zorgsalarissen betalen met hogere zorgpremie

zorgpremie.jpg

Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Door het extra geld gaat ongeveer 60 procent van de zorgmedewerkers erop vooruit.

Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder. De zorgtoeslag wordt ook met 13 euro verhoogd, waardoor mensen die de toeslag ontvangen niet extra betalen.

Verhogen van de vennootschapsbelasting

De motie van de SP en de ChristenUnie roept het kabinet op de salarisverhoging te betalen door de vennootschapsbelasting te verhogen. Daar kiest het kabinet niet voor, omdat het volgens demissionair premier Mark Rutte belastingtechnisch niet kan. De maatregel wordt ook deels bekostigd omdat de zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage omhoog gaat. Werkgevers, gepensioneerden en zelfstandigen gaan daar 0,05 procent meer voor betalen.

Eerder gaf het kabinet nog geen gehoor aan oproepen uit de Tweede Kamer voor hogere zorgsalarissen. Vorige week werd een motie van de SP en de ChristenUnie aangenomen, die het kabinet opriep minstens 600 miljoen euro vrij te maken voor de zorgsalarissen. Daarop trekt het kabinet toch de portemonnee.

Per ongeluk voor de motie gestemd

Een motie van Geert Wilders om de zorgsalarissen te verhogen, werd vorig jaar aangenomen na een 'fout' van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie. Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk voor de motie, waardoor die een meerderheid haalde. Daarna zei het kabinet de motie niet te gaan uitvoeren.

Het verhogen van de zorgsalarissen is al langer een kwestie waar strijd over is in de Kamer. Vorige zomer dreigde een motie van Wilders aangenomen te worden. 

Bron: ANP