Kabinet wil samenleving openen door toegangstesten in te zetten

07042021samenleving.jpg

Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid dinsdag.

De eerste pilots worden op 9 april gehouden. Coronaminister Hugo de Jonge denkt dat met 'toegangstesten voorzichtig en verantwoord' activiteiten weer mogelijk zijn. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om 'niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers'.

Vooraf een afspraak en sneltesten

Mensen moeten vooraf een afspraak maken voor een bezoek en voordat ze naar de locatie gaan, moeten ze een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen.

Pilots door het hele land

De pilots zijn door het hele land verspreid, hoewel niet in alle provincies even veel dingen worden georganiseerd. Zo komen er in Friesland 22 evenementen, waarbij plek is voor 6800 mensen. In Noord-Holland komen er maar liefst 136 evenementen, waaraan bijna 90.000 mensen kunnen meedoen.

Wet voor toegankelijkheid evenementen met testbewijs

Het kabinet komt nog met een wet die regelt dat evenementen toegankelijk worden met een recent testbewijs. Het wetsvoorstel gaat naar verwachting begin mei naar de Tweede Kamer. De komende maand is deze wet volgens een woordvoerder van De Jonge niet nodig, omdat het de komende weken nog kleinschalige evenementen zijn in een proefsetting. 'Het zijn wel veel evenementen, maar beperkt in omvang.'

'Gecalculeerd risico'

Tijdens de pilots moeten de bezoekers wel alle basismaatregelen in acht blijven nemen, zoals het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand. Volgens het ministerie is het toestaan van de pilots een risico, omdat het virus zich nog steeds flink verspreidt, maar is het 'een gecalculeerd risico', omdat het nog steeds om evenementen op beperkte schaal gaat.

Bron: ANP