background branding

Kalknagels: lastig om vanaf te komen. Dit zijn de best werkende remedies

23032022kalknagel.jpg

De kalknagel: niet het meest sexy onderwerp, maar wel een onderwerp waarvan het loont om meer over te weten. Want ben je eenmaal in het gezelschap van een kalknagel, dan is het vrij lastig om hier weer vanaf te komen. Hoogste tijd dus om uit te zoeken hoe je deze nagel kunt voorkomen en wat de beste manier is om deze weer te laten verdwijnen. 

Kalknagels ontstaan wanneer een of meerdere nagels geïnfecteerd zijn met een schimmel en loop je op wanneer je bijvoorbeeld zonder slippers rondloopt in een zwembad, sporthal of sauna. Zo’n twee tot dertien procent van de Nederlanders krijgt hiermee te maken, maar in de praktijk blijkt er eigenlijk bijzonder weinig onderzoek gedaan te zijn naar echt effectief werkende middelen tegen de schimmelnagel. Een nieuw middel doet zich nu voor op internet: azijn. 

Begin op tijd met azijn

In de Volkskrant laat hoogleraar microbiologie en schimmelexpert Han Wösten weten dat dit huis-tuin-en-keukenmedicijn wel eens goed zou kunnen werken tegen de verkleurde schimmelnagel, omdat de schimmels niet van een zure omgeving houden. 

Wel zullen de schimmels dit middel actief tegenwerken, en zal azijn het meest effectief zijn als de schimmel nog op een goed bereikbare plek zit. Begin je pas met azijn als je al hele tijd last hebt van kalknagels, dan is de kans groter dat het niet meer heel goed zal werken. 

Geen azijn puur op de huid

De schimmelexpert waarschuwt dat je nooit pure azijn op je huid moet gebruiken, omdat dit brandwonden kan veroorzaken. Ben jij dus van plan om zo’n voetenbadje van azijn te maken? Zorg er dan voor dat je de azijn aanlengt met water. 

Volgens Wösten kan de azijn maximaal tien keer verdund worden, omdat dit een zuurgraad van 2,9 oplevert en de schimmelsoorten die graag onder de nagels kruipen niet meer groeien bij een zuurgraad onder de 3. Dit betekent dus dat je voor een kopje azijn, negen kopjes water kunt toevoegen. 

Tabletten en nagellak met antischimmelmiddelen

Heb jij geen azijn in huis en zie je het ook niet zo zitten om dit te gebruiken voor je nagels? Van antischimmeltabletten is de werking al wel wetenschappelijk bewezen, al moet je deze tabletten zo’n zes tot negen maanden lang slikken. Daarnaast kunnen ook bijwerkingen optreden met mogelijke leverschade tot gevolg. 

Dit klinkt dus ook niet als de beste oplossing… Wat verder nog rest is een nagellak met schimmeldodende ingrediënten, maar ook daar is niet iedereen even positief over. Vandaar dat er nu ook verder onderzoek gedaan wordt naar twee van die nagellakken, in de hoop dat er snel meer duidelijk wordt over de werking hiervan. 

Zorg voor verzorgde voeten en nagels

Dit alles is dus niet heel hoopgevend, maar wat wel duidelijk wordt is dat je een kalknagel beter kunt voorkomen dan genezen. Heb jij nog geen last van kalknagels en wil je dat het liefst zo houden? Door de volgende dingen te doen, verklein je de kans op de schimmelinfectie aanzienlijk:

  • Was je voeten zonder zeep of spoel ze altijd erg goed af
  • Droog je voeten goed, ook tussen je tenen, nadat je ze hebt gewassen
  • Draag schone sokken van katoen of wol
  • Draag schoenen die goed ventileren en die niet te nauw zijn
  • Draag slippers in warme en vochtige openbare ruimtes zoals kleedkamers, doucheruimtes, sauna’s en zwembaden

Ga zo snel mogelijk naar de huisarts

Heb jij ook last van kalknagels en weet je niet goed wat de beste manier is om ze te behandelen? Het beste is om in ieder geval zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan met je schimmelinfectie, omdat het in dat stadium nog het beste op te lossen is.