Kan ik mijn 3D-bril meenemen naar een andere bioscoop?

20190814_3d_brillen.jpg

Veel bioscoopfilms kun je zowel in 2D als in 3D bekijken. In het geval van een 3D-film moet je er vaak nog los een brilletje bij kopen voor een euro of twee. Die brilletjes kun je de volgende keer dat je naar de bioscoop gaat weer meenemen en zo de kosten van een nieuw brilletje uitsparen. Maar wat als je naar een andere bioscoop gaat, misschien zelfs van een ander bedrijf? In veel gevallen kun je hetzelfde brilletje blijven gebruiken.

Volgens Sim Kranenburg, televisie-expert bij technologiewebsite Tweakers, bestaan er meerdere soorten 3D-technieken. Degene die je het meest tegenkomt, heet circulaire polarisatie. Die vind je de meeste 'normale' bioscoopzalen. De enige andere zalen waarbij je zelf een brilletje moet kopen, zijn IMAX-zalen. Bij andere 3D-technieken krijg je een brilletje te leen.

RealD: Circulaire polarisatie

Momenteel is veruit de meest gebruikte techniek bij 3D-bioscopen circulaire polarisatie. Polarisatie van licht is een ingewikkeld onderwerp, maar heel kort samengevat draaien de lichtstralen bij 3D-beeld met circulaire polarisatie linksom voor het ene oog en rechtsom voor het andere. Met een goedkoop filtertje kun je een van die twee lichtstralen blokkeren. Steek twee verschillende van die filters in een montuurtje en je hebt een 3D-bril. De techniek krijgt vaak de naam RealD.

Niet alleen bioscopen, maar ook veel 3D-televisies maken van deze techniek gebruik. Als je bij je televisie een passief brilletje hebt gekregen, kun je die meenemen naar de bioscoop. Een actief brilletje is een ander verhaal. Hierover verderop meer.

Vind je de goedkope plastic brilletjes die je bij de bioscoop krijgt niet prettig, dan kun je bij sommige bioscopen of winkels ook een luxere 3D-bril kopen. Die kosten rond de 20 euro en zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar, zoals in de vorm van een clip-onbril als je al brildrager bent.

IMAX

In IMAX-bioscoopzalen wordt er ook gebruikgemaakt van een bril met gepolariseerde glazen, maar brilletjes van 'gewone' bioscoopzalen werken er niet. IMAX biedt al vrij lang 3D-films aan en gebruikt daarbij vanouds lineair gepolariseerde brillen. Daarbij draaien de lichtstralen niet linksom of rechtsom, maar op en neer of heen en weer. Daarvoor heb je andere brilletjes nodig.

Volgens Kranenburg is de ervaring in de bioscoop van de twee soorten gepolariseerde brillen vergelijkbaar, maar werken de lineair gepolariseerde brilletjes van IMAX minder goed als je je hoofd niet perfect recht houdt. Probeer tijdens een IMAX-fim in 3D maar eens je hoofd een beetje scheef te houden, dan zal je al snel zien dat het 3D-effect wegvalt en je dubbelziet.

Nieuwere IMAX-zalen maken gebruik van zogenaamde laserprojectors. Hiervoor zijn weer andere brillen nodig. Deze brillen moet je ook los kopen, maar sommige bioscopen ruilen gratis je oude IMAX-bril in voor een nieuwere bril voor laserprojectors.

Laserprojectors

Pathé vertelt tegen Radar dat het bedrijf momenteel twee zalen heeft met een laserprojector: in Nijmegen en in Utrecht Leidsche Rijn. Hiervoor moet je een speciale bril kopen. Kinepolis heeft ook zalen met laserprojectors, maar bij die zalen kun je een normaal circulair gepolariseerd brilletje gebruiken.

Active shutter en Dolby Cinema

Er zijn ook nog andere technieken die gebruikt worden om films in 3D te vertonen, maar waarbij je niet zelf een brilletje moet aanschaffen. In sommige zalen wordt er gebruikgemaakt van zogenaamde active shutter-brillen. Deze brilletjes kunnen om en om het linker- en het rechterglas donker maken terwijl op het doek om en om het beeld voor het linker- en voor het rechteroog vertoond wordt. Bij deze brilletjes zit zelf ook elektronica ingebouwd, waardoor ze duurder zijn in de aanschaf en de bioscoop ze liever zelf houdt. Sommige 3D-televisies gebruiken dit systeem ook.

In de speciale Dolby Cinema-zalen hebben beelden voor de linker- en de rechterogen nèt andere kleuren. Dit verschil kun je zelf niet of nauwelijks zien, maar met goede kleurenfilters zijn daardoor de twee beelden wel van elkaar te splitsen. Je kunt het zien als een geavanceerdere variant van de ouderwetse 3D-plaatjes die blauw en rood gekleurd zijn. Hoewel er bij deze brilletjes geen elektronica ingebouwd is, zijn ze wel duurder om te maken dan de brilletjes met gepolariseerde glazen en moet je ze na de voorstelling weer inleveren.

Kan ik mijn Vue-bril meenemen naar een Pathé-zaal?

Als je een ticket voor de bioscoop koopt en je staat voor de vraag of je er een 3D-bril bij wilt aanschaffen, dan kun je in de meeste gevallen uit de voeten met een normaal 3D-brilletje. Er zijn drie uitzonderingen: oudere IMAX-zalen, nieuwere IMAX-zalen met laserprojectie en twee Pathé-zalen met laserprojectie.

Het maakt dus niet uit of het nou een Vue, Pathé, Kinepolis of onafhankelijke bioscoop is. Brilletjes van de ene bioscoop kun je meenemen naar de andere, met uitzondering van IMAX en enkele zalen met laserprojectie.

Er zijn nog andere 3D-bioscopen die andere soorten brillen gebruiken, maar bij die zalen krijg je een leenbrilletje van de bioscoop zelf en krijg je niet de keuze om zelf een brilletje te kopen.