background branding

Kan je muggen weren met een muggenbandje?

Met een armbandje van vier euro zijn 'muggen en andere insecten verleden tijd'. Dat belooft Muggenbandje.nl dat een anti-mugarmband verkoopt waarmee je geen last meer hebt van muggen. Wat vindt muggendeskundige Bart Knols er van?

Turning Marketing, het bedrijf achter Muggenbandje.nl belooft een '100% natuurlijk' armbandje met 'alleen maar natuurlijke ingrediënten'. Het 'DEET-vrije armbandje zorgt ervoor dat je meer dan 240 uur vrij bent van insecten', is te lezen op de website. Voorheen waren de bandjes voor een speciaal kortingstarief van tien stuks voor 17,95 euro beschikbaar. De bandjes zijn in meerdere kleuren beschikbaar en rekbaar, zodat zowel ouderen als kinderen ze kunnen gebruiken.

Jeuk door een muggenbult: wat kun je doen?

Werkt dit?

Bart Knols is medisch entomoloog (insectenkundige) en vector bioloog en verbonden aan de Radboud Universiteit en hij weet alles van muggen. Hij is er duidelijk over: 'Die bandjes doen niets en dat is ook uitgebreid getest hoor. Toch blijven ze ze verkopen. Het is gewoon onethisch dat ze dat doen'. Knols zegt dat er ook anti-muggenstickers en anti-muggentafelkleedhangers met allerlei geurtjes erin worden verkocht. 'Die werken dus ook niet.'

Waarom werken ze niet?

Knols legt uit dat er niet echt iets in de bandjes zit dat muggen zou tegenhouden. 'De bandjes zitten ook om je pols en niet om je blote bovenarm of benen. Als je die niet bedekt met kleding, of helemaal insmeert met DEET of eucalyptusolie, zullen muggen niet van je huid wegblijven. Muggen laten zich wel afschrikken door zo'n geur.'

Wat trekt muggen aan?

Muggen komen af op je lichaamsgeur. Dat ruiken ze al op dertig meter afstand. 'Het is een fabeltje dat muggen afkomen op licht en geluid.' Hij adviseert om horren voor het raam te plaatsen, een klamboe te gebruiken of insectenwerende (dichtgeweven) kleding te dragen. Dat heeft insecticide in de stof.

Effectief muggen weren uit je huis doe je met dit vierstappenplan

Afbeelding via Muggenbandje.nl