Kan tandpasta bederven?

21072020 tandpasta.jpg

Heeft tandpasta een uiterste houdbaarheidsdatum? En zo ja, wat gebeurt er dan als je tandpasta over datum is? Radar zoekt het uit.

Het antwoord op deze vraag is: ja, tandpasta heeft een uiterste houdbaarheidsdatum. Maar hoe wordt dit dan aangegeven en is het product na die datum minder effectief?

Vermelding houdbaarheid

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) meldt dat de houdbaarheid van cosmetische producten, en dus ook tandpasta, op de verpakking moet worden vermeld. Voor de aanduiding van de houdbaarheid zijn in Cosmeticaverordening twee systemen opgenomen:

  • Houdbaarheidsdatum: als het product minder dan dertig maanden (2,5 jaar) houdbaar is vanaf productie, dan moet de houdbaarheidsdatum worden vermeld. Op sommige producten wordt deze houdbaarheid van maximaal 2,5 jaar aangegeven met een zandlopersymbool, zodat het niet nodig is dit in verschillende talen op het etiket te vermelden.
  • Houdbaarheidsperiode: Als het product ongeopend dertig maanden (2,5 jaar) of langer houdbaar is, dan moet de gebruiksperiode worden vermeld. Op deze producten hoeft geen uiterste houdbaarheidsdatum te staan, het mag wel. De gebruiksperiode, oftewel de periode waarin het product na opening kan worden gebruikt zonder de werking te verliezen, wordt aangegeven met een symbool van een geopend potje. De periode wordt in maanden aangegeven met de letter 'M'.

Verschillende soorten tandpasta

Radar heeft bij verschillende tubes tandpasta gecheckt hoe de houdbaarheid wordt aangegeven. Op de tubes van het merk Dentalux, dat verkrijgbaar is bij de Lidl, wordt een houdbaarheidsperiode aangegeven van twaalf maanden na opening.

Op de tube van Colgate - in dit geval Max White Charcoal - is een zandloper afgebeeld. Dit betekent dat je de tandpasta vanaf de productie nog 2,5 jaar kunt gebruiken zonder dat het de werking verliest. Tip: de uiterste houdbaarheidsdatum staat op het doosje. Je kunt de datum ook vinden aan het uiteinde van de tube. Dit is soms wel moeilijker leesbaar, vooral bij gekleurde tubes.

Werkingskracht

Gedurende de aangegeven periode of houdbaarheidsdatum behoudt tandpasta dus de oorspronkelijke kwaliteit en effectiviteit. Tandpasta is niet schadelijk na een bepaalde periode, maar het product verliest wel zijn werkingskracht.