'Kankerverwekkende stof mogelijk aanwezig in maagzuurremmers'

maagzuur-kankervwekkend-04102019.jpg

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat maagzuurremmers met ranitidine terugroepen omdat deze mogelijk kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten, meldt RTL Nieuws. Gebruikers worden geadviseerd om niet zomaar te stoppen met het medicijn, maar hun arts te raadplegen. 

In Nederland gebruiken zo'n 150.000 mensen maagzuurremmers met ranitidine. 

'Laag risico'

Volgens een woordvoerdster van de Inspectie is er in sommige ladingen een te hoge waarde nitrosamine (ook wel NDMA) gevonden. Deze stof kan kankverwekkend zijn en is daarom gevaarlijk. Toch is het risico volgens de woordvoerdster laag: 'De limiet die wordt aangehouden is heel streng, gebaseerd op mensen die 600 milligram langdurig gebruiken. En zelfs voor deze chronische gebruikers is het risico heel laag'.

Stop niet zomaar, meer details volgende week

Welke medicijnen precies worden teruggeroepen is nog niet bekend. 'We zullen hier begin volgende week meer details over bekend kunnen maken. Het is belangrijk dat patiënten niet zomaar stoppen met hun geneesmiddelen. Er is geen acuut risico', aldus de inspectie tegenover RTL Nieuws. 

Update 17:04 uur: groot deel nu teruggeroepen

Een groot deel van de maagzuurremmers met ranitidine wordt nu teruggeroepen van de Nederlandse markt. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ranitidine is op recept maar ook vrij verkrijgbaar en bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen.

Alle ranitidine die mensen op recept voorgeschreven hebben gekregen wordt teruggehaald bij de patiënten, aldus de inspectie. 'Mensen die ranitidine op recept hebben gekregen worden hierover geïnformeerd door hun apotheker en kunnen dit omruilen voor een ander geneesmiddel. De ranitidine die bij de drogist en in de vrije verkoop verkrijgbaar is, wordt bij de verkoopkanalen uit de schappen gehaald.'

Bron: RTL Nieuws  / ANP