Kapotte of gewassen bankbiljetten: kun je er nog mee betalen?
Wie niet goed oplet, wast zo een bankbiljet mee. Ook kan een bankbiljet scheuren. Is het nog een geldig betaalmiddel en wat kun je doen met je kapotte biljetten? Radar zoekt het voor je uit.
Gescheurd bankbiljet ongeldig
Een gescheurd bankbiljet betekent niet gelijk een ongeldig bankbiljet. Wie meer dan de helft van het biljet nog heeft kan daar of gewoon mee betalen, of laten inwisselen. Waar je wel tegenaan kan lopen is dat een winkelier, ondanks de geldigheid, het biljet weigert. Een winkelier heeft hier het recht op en mag dit doen.
Het inruilen van beschadigd geld
Hoewel sommige winkeliers het biljet wel als geldig beschouwen, doe je er beter aan de beschadigde biljetten in te wisselen voor nieuwe biljetten. Dit kun je doen in het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB), gevestigd in Amsterdam. Wel moet je hiervoor formulieren voor invullen.
Neem bij het inwisselen een geldig identiteitsbewijs en het formulier ‘Aanvraag voor vervanging van beschadigde eurobankbiljetten’, ingevuld mee. Voor munten geldt hetzelfde.
Heb jij nog maar minder dan de helft van het bankbiljet in bezit? Dan zul je moeten aantonen dat het andere deel is vernietigd.
Plakken met plakband
Wat nu als je bankbiljet is gescheurd, maar je deze weer volledig aan elkaar kan plakken met bijvoorbeeld plakband? Dan geldt hetzelfde als hierboven beschreven. Je kunt er in principe mee betalen, je hebt meer dan de helft van het biljet, al mag de winkelier het weigeren. Inruilen is dus de beste optie.
Bronnen: De Rijksoverheid