background branding

Kauwgom op je kleding? Met deze tips haal je het eraf

181234917_l x 780.png

Je neemt vermoeid plaats op een stoel in de trein, maar let even niet goed op. Het resultaat: je hangt met je trui in een plakkerige kauwgom. Of je gloednieuwe jeans is besmeurd met het kleverige goedje. Gaat je kleding vervolgens in de vuilnisbak of valt het nog te redden?

Gelukkig zijn er grootmoeders tips om kauwgom uit je kleding te verwijderen. Radar zet een aantal manieren voor je op een rij.

Belangrijk: houd altijd rekening met de stof en het waslabel. Niet iedere tip is namelijk toepasbaar op elk kledingstuk. Ook maakt het uit of de kauwgom 'vers' is. Heb je de vlek al vaker gewassen? Dan wordt het lastig om hem nog te verwijderen.

Leg je kleding in de vriezer

De meest bekende en veilige tip is waarschijnlijk de vriezer. Leg je besmeurde kledingstuk een tijdje in de kou om te zorgen dat de kauwgom hard wordt. Daarna kan je met een bot voorwerp eenvoudig de vlek verwijderen.

Wasbenzine of terpentine

Met zowel terpentine als wasbenzine kan je kauwgom uit je kleding krijgen. Helaas laten beide middelen wel een sterke geur achter, waardoor je het achteraf mogelijk vaker moet wassen.

Stickerverwijderaar

Soms ligt een oplossing behoorlijk voor de hand, maar heb je het simpelweg niet in huis. Heb je toevallig stickerverwijderaar in huis? Deze vloeistof kan zomaar het plaksel van je kleding krijgen.

Pindakaas als vlekkenreiniger

Voor liefhebbers van pindakaas voelt dit waarschijnlijk als een misdaad, maar het bruine broodbeleg schijnt een wondermiddel te zijn bij kauwgomvlekken. Het zou als volgt werken: smeer flink wat pindakaas op de vlek en laat het kledingstuk vervolgens weken in een emmer. Daarna zou je de kauwgom met een papiertje eraf moeten kunnen vegen. Het kledingstuk - met de pindakaas op de kauwgomvlek -  wassen op 30 of 40 graden, kan ook helpen. 

Belangrijk: het vet van de pindakaas kan weer andere vlekken creëren. Pas deze tip dus niet toe op bijvoorbeeld een satijnen blouse of kwetsbare pantalon.

Bron: HG, Margriet, Omaweetraad